‘Het is leuk dat er echt iets met je resultaten wordt gedaan’

  • Student aan het woord
Monica Lap.JPG

Monica Lap wil graag na haar studie gaan werken met biomedische toepassingen, en daarom koos deze derdejaars Chemie voor de minor Circulaire Chemie.

'De minor Circulaire Chemie sluit het beste aan op wat ik uiteindelijk wil gaan doen, namelijk iets in de biomedische richting. In dit vakgebied komt circulaire chemie ook veel terug, bijvoorbeeld in biopolymeren die gebruikt worden voor allerlei medische toepassingen. En omdat ik de analytische kant ook niet zo interessant vind, was de keuze voor deze minor snel gemaakt.

Voor de minor ben ik begonnen met een literatuuronderzoek naar polymelkzuur, en nu ben ik bezig met een project over dit onderwerp. Deze stof kun je namelijk gebruiken om bioafbreekbaar plastic te maken, maar bij het recyclen van het plastic zien we dat je een mengsel krijgt van L- en D-lactide. Voor nieuwe plastics gebruik je alleen L-lactide, dus bij de recycling verlies je steeds wat materiaal. Wij hebben samen met onderzoekers van het Kenniscentrum Biobased Economy gekeken of we het mengsel toch nog nuttig konden gebruiken voor andere toepassingen.

Naast dit grote project krijg je ook theorievakken zoals polymeerchemie en organische chemie 4. Dit zijn best pittige vakken, dus je moet organische chemie wel leuk vinden om deze minor te kiezen. En je moet ook wel goed kunnen plannen, want in het eerste kwartaal heb je niet zo veel vakken dus voelt het alsof je veel vrije tijd hebt, maar dan moet je eigenlijk wel met je project bezig.

Ik kan deze minor zeker aanraden aan anderen, want ik heb al super veel geleerd. Ik vind het project het leukst omdat het heel anders is dan normale practica en je veel meer vrijheid krijgt. Je bent nu langer bezig met dezelfde reactie, en kunt verschillende dingen uitproberen. De docenten voelen hierbij ook meer als collega’s die je suggesties geven, want zij weten ook altijd wat de oplossing voor je probleem is. Dat geeft wel het gevoel alsof je echt aan het werk bent, zeker ook omdat er echt iets met je resultaten wordt gedaan!'