Financiële Criminaliteit

  • Minor
acc 2.JPG

Financiële Criminaliteit

Niveau
Minor
Taal
Nederlands
Credits
30 ECTS
Startmaanden
Start: september
Locaties
Groningen
  • Gedrag en Maatschappij
  • Economie en Bedrijf
  • Recht en Bestuur

Financiële criminaliteit is een serieus risico voor financiële instellingen. Bij financiële criminaliteit kun je denken aan praktijken als witwassen, belastingontduiking, financieren van terrorisme, corruptie, de risico's van crypto currency en het overtreden van internationale sancties.

Over deze minor

Financiële criminaliteit is een serieus risico voor financiële instellingen en andere beroepsgroepen zoals bijvoorbeeld, accountants, makelaars en handelsbedrijven. Bij financiële criminaliteit kun je denken aan praktijken als witwassen, belastingontduiking, financieren van terrorisme, corruptie, de risico's van crypto currency en het overtreden van internationale sancties. Deze criminele activiteiten kunnen grote financiële - en reputatieschade aanrichten bij de getroffen instelling. De impact en bedreiging van financiële criminaliteit is de laatste jaren flink toegenomen. Een enorme uitdaging voor de financieel professional! Daarom biedt het Instituut voor Business, Marketing & Finance de minor Financiële Criminaliteit aan.
In de minor komen de volgende vakken aan bod:

Ethiek maatschappij en wetgeving

  • Financiële Criminaliteit in de praktijk
  • Follow the Money
  • Internationale ondernemingsstructuren

Ook komen gespreks- en schrijfvaardigheden aan de orde.

Deze minor wordt alleen in semester 1 aangeboden. Alle colleges worden gegeven op de Hanzehogeschool in Groningen. Naast de reguliere colleges zijn er ook regelmatig gastcolleges van professionals uit de praktijk van o.a. De Nederlandsche Bank, FIU-NL, Rabobank, FIOD, AMLC, EY en de Politie. 

Studentenverhaal van oud deelnemer Financiële Criminaliteit en student Finance & Control aan de Hanzehogeschool Groningen

 

“Ik zou de minor zeker volgen maar niet naspelen. Ga niet het verkeerde pad op maar help het bestrijden”

Ik heb deze minor gekozen omdat financiële criminaliteit steeds vaker gebeurt in de echte wereld en het leek me interessant om te ontdekken hoe dat zich achter de schermen afspeelt. Ik heb de minor als heel positief ervaren en de docenten hebben de minor ook leuk gemaakt. De manier waarop de colleges gegeven werden was heel fijn en sloot goed aan op de praktijkopdrachten. De verhouding tussen theorie en praktijk was dan ook erg prettig. De verschillende gastcolleges van mensen uit de praktijk gaven een goed inzicht hoe het zich in het werkveld afspeelt. Zo hadden we gastcolleges van mensen van De Nederlandsche Bank, de Rabobank, de FIOD en de Financiële Recherche van de Politie. Ze legden uit hoe ze hier in de praktijk tegenaan lopen en hoe ze hier mee omgaan.

De verschillende projecten, die je onder andere samen deed in een projectgroep, maakten de minor erg levendig. Zo had je in blok 1 een rollenspel met de docent en moest je erachter komen of hij toegelaten mocht worden bij de bank. Het project in blok 2 was meer gericht op casussen uit de echte wereld. Dat was erg leerzaam en interessant.

Er was ook één project dat het hele semester doorliep. Hierbij kreeg je de opdracht om onderzoek te doen naar witwassen of naar Hawala bankieren in de stad die je toegewezen kreeg. Aan het einde van het semester moest je je bevindingen door middel van een posterpresentatie presenteren. Het leuke hieraan was dat je ook van de andere groepen hoorde wat zij hadden gedaan en wat hun bevindingen waren. Ook waren de mensen die de gastcolleges hadden gegeven aanwezig en konden die de groepen beoordelen op hun project.

Ik zou de minor zeker aanraden als het aansluit op je achtergrond of als je het echt heel interessant vindt. Het is wel een aanrader om enige affiniteit te hebben met het onderwerp en financiën. Het is een uitdagende minor waar je je hersenen moet laten kraken en waarin je je moet verdiepen in hoe de crimineel denkt. Dit maakt het een zeer leuke en uitdagende minor.

Voor je kunt beginnen

Een behaalde propedeuse van de opleidingen Accountancy, Finance, Tax & Advice, Finance & Control, Commerciële Economie, Ondernemerschap & Retail Management, Bedrijfskunde, Vastgoed & Makelaardij of HBO-Rechten dan wel affiniteit met het onderwerp financiële criminaliteit en met wetgeving en financiële cijfers.

Wegens grote belangstelling voor deze minor, dien je bij aanmelding een motivatie voor jouw keuze in maximaal 5 volzinnen te versturen naar [email protected].

Veelgestelde vragen

Contact

Interessegebieden

  • Economie en Bedrijf
  • Gedrag en Maatschappij
  • Recht en Bestuur