Healthy Ageing

  • Minor
Studenten binnen 6.jpeg

Healthy Ageing

Niveau
Minor
Taal
Nederlands
Credits
30 ECTS
Startmaanden
Start: september, februari
Locaties
Groningen
  • Sport en Gezondheid
  • Onderwijs en Opvoeding

Tijdens de minor Healthy Ageing onderzoek je samen met studenten van andere opleidingen hoe mensen op een gezonde manier ouder kunnen worden.

Over deze minor

Gezond opgroeien en ouder worden, dat is waar Healthy Ageing om draait. Natuurlijk betreft dit een gezonde leefstijl op oudere leeftijd, maar Healthy Ageing gaat over alle leeftijden. Niet alleen in de zorg gaat het om gezond ouder worden, ook de technologische ontwikkelingen kunnen bijdragen aan een gezonde leefstijl van zowel kinderen, volwassenen als ouderen.

In deze minor kom je meer te weten over Healthy ageing van jong tot oud en de positieve invloed van regie op het eigen gedrag, en hoe je deze kunt beïnvloeden. Je krijgt inzicht in de ontwikkelingen in de zorg, maatschappelijke vraagstukken, ethische dilemma's en er is ruim aandacht voor mogelijkheden die de techniek en ICT biedt bij het ontwikkelen van innovatieve zorgconcepten. Denk hierbij aan het ontwerpen van een app die vrijwilligers en zorgvragers bij elkaar brengt, een serious game over gezonde voeding of een hulpmiddel waarmee mensen kunnen meten wat het effect van bepaald (ongezond) gedrag is op de bloeddruk. Bovendien leer je meer vaardigheden om met de doelgroep waarop jij je richt, in gesprek te gaan. 

Binnen de minor kijk je niet alleen naar lichamelijke, sociale en geestelijke gezondheid, maar vooral hoe de zorg zelf kan worden geoptimaliseerd. Hoe kun je de focus van het genezen van ziekten verschuiven richting preventie, zelfmanagement, positieve psychologie, het aanspreken van zelfredzaamheid en de eigen kracht van de mens? Hoe kun je de zorg efficiënter en effectiever organiseren? Hoe kan het klantgerichter worden ingericht? Welke technologische hulpmiddelen kunnen worden ingezet om ervoor te zorgen dat ouderen zo lang mogelijk een onafhankelijk bestaan kunnen leiden met een goede levenskwaliteit of kinderen met aanleg voor overgewicht te leren wat gezond lekker eten is.

Vanaf het begin van de minor werk je in een multidisciplinair samengesteld team aan een projectopdracht binnen één van de vijf innovatiewerkplaatsen van de Kenniswerkplaats Healthy Ageing. Deze opdrachten komen van externe opdrachtgevers. Dat betekent dat je aan echte vraagstukken uit de praktijk werkt.

Voor je kunt beginnen

Toelatingseisen

De minor is bedoeld voor derde- en vierdejaars HBO-studenten, die hun propedeuse en minimaal 45 credits uit de hoofdfase van hun major hebben behaald

Aanmelden en inschrijven

Ben je student van de Hanzehogeschool en wil je je inschrijven voor de minor Healthy Ageing? Dit kan vanaf 20 mei 2024 via Osiris. Kijk hier voor de actuele deadlines en hoe je je moet inschrijven via Osiris.

Studeer je bij een andere hogeschool en wil je je inschrijven voor de minor? Meld je dan aan voor de minor via de website Kies Op Maat

* Bij onvoldoende deelname kan het zijn dat de minor niet door gaat. Mocht dit het geval zijn, dan zul je hier tijdig over worden geinformeerd.

Veelgestelde vragen

Contact

Interessegebieden

  • Onderwijs en Opvoeding
  • Sport en Gezondheid