Honoursminor Da Vinci

 • Minor
GroepswerkStudentonbekend.jpg

Honoursminor Da Vinci

Niveau
Minor
Taal
Nederlands
Credits
30 ECTS
Startmaanden
Start: september, februari
Locaties
Groningen
 • Economie en Bedrijf

​​Da Vinci, ondernemend gedrag en conceptontwikkeling - het programma dat opleidt tot innovatieprofessional.
Altijd al eens zelf een nieuw product of dienst willen maken, een complex probleem willen oplossen en je creatieve vaardigheden willen ontwikkelen? In de minor Da Vinci werk je samen met studenten van verschillende opleidingen en hogescholen aan nieuwe producten en diensten. Je werkt vanuit een eigen kantoor in de CUBE050, de incubator van de Hanzehogeschool, de Rijksuniversiteit en de Gemeente Groningen. Je ontwikkelt ondernemend gedrag, creativiteit en een innovatieve houding.

Over deze minor

Je leert werken met de methode Design Thinking en kunt dit direct toepassen in de praktijk. Een belangrijk kenmerk van deze methode is actie, vandaag beginnen, prototypes bouwen en direct testen. De wereld verandert snel en we weten nu nog niet welke banen er over vijf, laat staan tien jaar, zijn. Snel leren van nieuwe problemen en ervaringen wordt daarom steeds belangrijker.


In deze minor is het uitgangspunt dat leren begint met het opdoen van ervaringen (doen!). Al die nieuwe ervaringen worden gebruikt om van te leren. Het uiteindelijk doel van de minor is dat je een innovatieprofessional wordt en beter zicht hebt op wie jij bent in deze complexe wereld.

Kiezen voor deze minor is kiezen voor:

 • vormgeven van maatschappelijke en economische vraagstukken;
 • (leren) gebruiken en ontwikkelen van je creatieve talenten;
 • werken en leren in de inspirerende omgeving van Start up City;
 • vormgeven en organiseren van je eigen onderwijs;
 • gastcolleges van lectoren en externe deskundigen;
 • opbouwen en onderhouden van een netwerk rond een zelf geformuleerde uitdaging;
 • samenwerken met studenten van verschillende opleidingen buiten je eigen discipline om;
 • werken met en soms voor externe opdrachtgevers.

De minor Da Vinci is bedoeld voor talentvolle studenten van de Hanzehogeschool Groningen. Er kunnen maximaal 50 studenten deelnemen aan de minor. Bij de selectie wordt vooral gekeken naar:

 • Creativiteit
 • Samenwerking
 • Resultaatgerichtheid
 • Nieuwsgierigheid
 • Enthousiasme en pro-activiteit

 

De minor is een honoursminor voor excellente studenten. Onder excellent verstaan wij dat je de ambitie hebt jezelf te ontwikkelen en open staat voor andere methodes en nieuwe perspectieven. Je wilt jezelf uitdagen en leren je zelfstandigheid te vergroten om zo regie te nemen in je 'eigen' onderwijs. Voor alle duidelijkheid: excellent heeft dus meer te maken met je (ondernemende) houding dan met hoge cijfers.

Je bent van harte welkom in de Da Vinci-ruimte in Start up City, Kadijk 2. Zodoende kun je een beeld krijgen van de minor, de sfeer, de studenten, de opdrachten en de werkwijze. Via de contactpersoon (Jorg Andree) kun je hier een afspraak voor maken. Als de sfeer rond de jaarlijkse uitdaging van het Stanford Institute of Design je aanspreekt is dit voor jou absoluut een interessante minor. Belangrijke inspiratiebronnen voor de minor zijn het fantastische verhaal van Ken Robinson over creativiteit, het baanbrekende onderzoek van Saras Sarasv athy over ondernemend gedrag, de hands-on innovatiemethode van designbureau IDEO en andere inspiratiebronnen voor de minor.

We zien uit naar je aanmelding!

Meer weten?

Je kunt contact opnemen met de coördinator: Jorg Andree, e-mail: [email protected].

 

"Ik ben een stuk ondernemender geworden!"

 Ik wilde graag wat ondernemender worden en mezelf verder ontwikkelen en uitdagen. De minor overtrof mijn verwachtingen. Ik werd enorm uitgedaagd in verschillende opdrachten en activiteiten. Zo heb ik meegedaan aan het Start-Up Weekend, een cursus 'Toekomstcreatie' gevolgd in Amsterdam, een presentatie gegeven voor 100 man op mijn opleiding, multidisciplinair gewerkt aan project voor het UMCG (24-uurs plasbokaal opnieuw ontwerpen) en design thinking gebruikt bij de casus transitie zorg. Ontzettend veel leerervaringen waarin de essentie is om uit je 'comfort zone' te stappen. De minor geeft je bovendien de ruimte om te doen wat je écht leuk vindt. Je hebt coaches waar je mee kunt sparren i.p.v. docenten die van alles opleggen. Het was voor mij een onvergetelijke (leer)ervaring waardoor ik een stuk ondernemender ben geworden!

"Je mag je eigen leeromgeving creëren"

Ik wilde leren ondernemen in een omgeving waarin ik de kans zou krijgen om mijn eigen ding te doen. Tijdens de minorenmarkt kwam ik in aanraking met de minor Da Vinci. Voor mijn gevoel moest ik voor het volgen van deze minor al een duidelijk uit te werken product of dienst hebben. 'Wat moet ik anders in dat half jaar', dacht ik. Dit was echter geen probleem. Er werden genoeg leuke opdrachten aangeboden. Bovendien waren er nog 24 andere studenten met leuke ideeën! De klantgericht-coachen-methode die wordt gebruikt geeft je inzicht in je eigen talenten en kwaliteiten en hoe je die kunt inzetten om beter te worden als ondernemer. Da Vinci is een minor waarin je jezelf beter leert kennen en leert werken in een multidisciplinair team. Je mag je eigen leeromgeving creëren: een vorm van ondernemen op zich!

 

Literatuur

 • The Art of innovation, Tom Kelly, Thomas Kelley en Jonathan Littman, 2001, Broadway Business.
 • Hot Spots, Lynda Gratton, Business Contact, 2007.
 • Creativiteit, Hoe? Zo!, Igor Byttebier, Lannoo, 2010.
 • Toetsing

  Rapportage, portfolio assessment en het schrijven van een column. De volgende leeruitkomsten worden hierbij beoordeeld:

  Leeruitkomst 1: De student werkt samen met anderen om zijn eigen functioneren én dat van anderen te verbeteren en draagt zo bij aan kennisdeling.

  Leeruitkomst 2: De student ontwikkelt zijn professionele identiteit door middel van reflectie en een persoonlijke analyse van de vermogens van een innovatieprofessional.

  Leeruitkomst 3: De student maakt de impact van zijn zelf-geformuleerde opdracht in de praktijk op inspirerende en professionele wijze zichtbaar.

  Leeruitkomst 4: De student verantwoordt de aanpak die hij heeft gekozen om tot impact in de praktijk te komen.

  Leeruitkomst 5: De student beschrijft en beargumenteert de onderzoekende wijze waarop hij in de praktijk heeft gehandeld.

Voor je kunt beginnen

Toelatingseisen

De minor is toegankelijk voor alle studenten die een minor mogen volgen. Wij vinden vooral je persoonlijke motivatie voor de minor, enthousiasme, proactieve houding, interesse voor creativiteit, inzet en actieve nieuwsgierigheid van belang. Daarnaast dien je je propedeuse behaald te hebben om te kunnen worden toegelaten.

Aanmelden

De minor da Vinci kent een intakeprocedure. Het belangrijkste doel van deze intake is dat jij kunt bepalen of de minor past bij jouw interesse en ambitie. Interesse? Neem via de mail contact op met Jorg Andree, [email protected]. We nodigen je dan uit voor een intakegesprek, een bezoek aan de minor en een gesprek met studenten van de minor. Het is ook mogelijk om eerst een een kop koffie te komen drinken voor een eerste indruk.

Toegankelijk voor

 • studenten van de Hanzehogeschool Groningen;
 • studenten van de bij Kies Op Maat aangesloten hogescholen/universiteiten;
 • studenten van overige hogescholen/universiteiten betalen € 100,- per ECTS credit

 

Veelgestelde vragen

Contact

Interessegebieden

 • Economie en Bedrijf