‘De minor is erg interessant als je nog niet weet welke kant je op wil’

  • Student aan het woord
student Laura Neerhof in het lab

Laura Neerhof, derdejaars student Medische Diagnostiek, wilde graag meer leren binnen haar eigen vakgebied en koos daarom voor de minor Medische Diagnostiek.

'Ik hoorde van vierdejaars studenten dat deze minor erg leuk was en dat het een mooie aanvulling was op het gewone studieprogramma. En ik had ook niet zo’n behoefte om buiten Groningen te kijken, dus was het eigenlijk een makkelijke keuze. Ik heb er ook geen spijt van gehad, want het is tot nu toe erg interessant!

We zijn het vorige blok begonnen met onder andere endocrinologie, en richten ons nu meer op oncologie en toxicologie. Het niveau en de onderwerpen sluiten heel goed aan bij wat we al hebben geleerd, dus dat is heel fijn. En het heeft ook een goede combinatie van theorie en praktijk, waardoor je dingen meteen in het lab kan proberen. Maar in de minor heb je wel veel langer de tijd voor het practicum, want je werkt een half jaar aan één project. Hierdoor kun je je veel meer verdiepen in het onderwerp en ook meer dingen uitproberen.

Mijn project gaat over tuberculose. De bacterie die deze longontsteking veroorzaakt besmet nog steeds heel veel mensen maar hij is lastig te detecteren omdat hij heel langzaam groeit. Ik ben bezig met onderzoek naar een detectiemethode om de Mycobacteriën vast te stellen met behulp van een fluorescente probe.

De minor Medische Diagnostiek is volgens mij een goede keuze voor mensen die nog niet precies weet wat ze willen, want er komen ontzettend veel onderwerpen aan bod. Ik vind het leukste aan de minor dat de vakken heel verschillend zijn, maar dat wel alles wat je tot nu toe hebt geleerd samen komt en dat je hierdoor toch alles begrijpt. Nu pas merk ik hoeveel ik de afgelopen 2,5 jaar eigenlijk heb geleerd, en dat ik veel meer kan dan ik eigenlijk dacht!'