Sophie studeerde Medische Diagnostiek en werkt nu als onderzoeksanalist bij Wageningen Bioveterinary Research

  • Alumnus aan het woord
Sophie van Oort.jpg

Alumnus Sophie van Oort studeerde in 2018 af bij Medische Diagnostiek en ging daarna aan de slag bij de afdeling Virologie en Moleculaire Biologie van de Wageningen Bioveterinary Research, onderdeel van Wageningen University & Research.

‘Ik heb voor de opleiding Medische Diagnostiek gekozen omdat de medische vakken me erg aanspraken. Ik heb het altijd al interessant gevonden om meer te leren over hoe de mens werkt en wat er gebeurt als iemand ziek wordt, dus was dit een logische keuze. Voor deze studie had ik al een mbo-studie dierenartsassistente afgerond, en daar had ik al wel gemerkt dat ik het lab wel een leuke werkomgeving vond.

Het leukste aan de opleiding vond ik het praktisch bezig zijn. Het eerste jaar kwam dit nog iets minder aan bod, maar vanaf het tweede jaar spendeerden we vrij veel uren in het laboratorium en heb ik heel veel verschillende technieken geleerd. Ook leer je het hele proces van het onderzoek kennen: je bedenkt een onderzoeksvraag, zoekt literatuur, voert de bepaling uit en werkt dan de resultaten uit. Die praktische ervaring gebruik ik nu nog elke dag

Ik heb mijn stage en afstudeerproject gedaan bij Wageningen Bioveterinary Research in Lelystad, wat onder Wageningen University & Research valt. Dit onderzoeksinstituut werkt samen met de overheid en het bedrijfsleven aan de gezondheid van dier en mens door preventie, bestrijding en controle van dierziekten. Vlak voor ik klaar was kwam er toevallig een vacature vrij, en daar heb ik meteen op gesolliciteerd. Sindsdien werk ik hier als onderzoeksanalist

Mijn werk is echt een combinatie van onderzoek en diagnostiek. Ik werk dan ook aan heel uiteenlopende projecten – de ene keer probeer ik mini-versies van organen of weefsel te kweken met celkweek, de andere keer doe ik diagnostische metingen aan monsters om te kijken of ze bepaalde ziekmakers bevatten. Hierbij gebruik ik heel veel technieken die ik tijdens de opleiding heb geleerd, ook al zijn niet alle processen in mensen direct te vertalen naar dieren. Maar omdat je vrij brede kennis opdoet, kun je het wel makkelijk in zo’n nieuwe situatie toepassen.

Het is misschien nog wat vroeg om het zeker te weten – maar op dit moment denk ik dat ik hier mijn hele leven wil blijven werken. Het werk is zo divers dat het nooit verveelt en ik leer steeds weer nieuwe dingen. En mocht ik wel iets anders willen dan kan ik altijd nog binnen de afdeling aangeven dat ik andere projecten wil doen, het is heel flexibel. Dus ik ben heel blij dat ik hier terecht ben gekomen!