Software Security

Student met server error op laptop

In de hedendaagse ICT komen datalekken, ransomware-aanvallen en andere hacks dagelijks voor, soms met ernstige gevolgen. In het vak Software Security leer je meest voorkomende bedreigingen voor IOT- en andere webapplicaties kennen. Daarnaast leer je actuele technieken om deze bedreigingen tegen te gaan. 

Zo maak je kennis met methodes en tools om bestaande software op gangbare beveilingsproblemen te onderzoeken: denk aan pentesting, veilige code-standaarden, codeanalyse en allerlei vormen van (geautomatiseerd) testen. Ook leer je hoe je al in de ontwerpfase van software rekening kunt houden met veiligheid en privacy. Er is daarnaast aandacht voor de organisatorische en maatschappelijke aspecten van softwareveiligheid. 

Omdat je in het bedrijfsleven vaak samen zult werken met internationale klanten en collega’s, wordt in dit vak aandacht besteed aan Engelstalige communicatie. Verder krijg je in het vak van IT’er te maken met ethische dilemma’s en daarom wordt in dit vak de communicatie gecombineerd met ethiek. In hoeverre kan en mag een machine de verantwoordelijkheden van mensen overnemen? Door over dit soort vraagstukken in gesprek te gaan, werk je aan de ontwikkeling van een kritische houding. 

In dit vak zijn er hoorcolleges, gastcolleges en werkcolleges, waarin je hands-on met de stof aan de slag gaat. En wat je leert kun je direct toepassen in andere vakken, zoals het IOT-project, waarin je zelf een (veilige) IOT-applicatie gaat bouwen. 

Interessegebieden

  • Techniek