Dr. Aranka Dol

Dr. Aranka Dol is als onderzoeker verbonden aan de leeropdracht Digital Health. In 2023 is zij gepromoveerd. Aranka onderzocht of virtuele coaching, bijvoorbeeld smartphone-apps, ingezet kunnen worden als een toegankelijke en zelfstandige benadering voor emotie-eters.

Aranka begon met een studie Russische Taalkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Tijdens deze studie bracht zij drie maanden door in Sint-Petersburg, waar zij de kans kreeg om te reizen naar Zuid-Rusland, Oekraïne, Oezbekistan, Georgië en Armenië. Na haar studie werkte zij kortstondig als beëdigd vertaler en runde zij een tolk- en vertaalbureau. Hoewel zij dit werk waardeerde, besloot ze toch om een andere richting in te slaan.

Aranka volgde een opleiding tot natuurvoedingsadviseur bij de Kraaybeekerhof, waar zij zich richtte op voeding die optimaal bijdraagt aan de gezondheid. Vervolgens voltooide zij een opleiding tot ambachtelijk kok (ZWK, niveau 3) bij Smink Culinair, waarmee zij haar passie voor gezonde en ambachtelijke voeding verder ontwikkelde.

Aranka Dol_2024.jpg

Momenteel is Aranka werkzaam bij Hanze Ondernemen (Center of Expertise Ondernemen). Samen met Roland Klarenbeek richtte zij vorig jaar het servicebureau OSO (Onderzoek & Subsidie Ondersteuning) op. Dit bureau biedt ondersteuning bij het indienen van subsidieaanvragen, inclusief het opstellen van projectplannen, begrotingen en staatssteunanalyses. Zij werken nauw samen met subsidieadviseurs om hun klanten volledig te ontzorgen.

Daarnaast is Aranka als onderzoeker verbonden aan de leeropdracht Digital Health voor het SPRONG onderzoeksprogramma Health Tech in Society en aan de leeropdracht User Centered Design bij de onderzoekslijn Digital Literacy & Inclusion. In vervolg op haar promotieonderzoek richt zij zich op het ontwikkelen van een onderzoeksplan gericht op Food Literacy. Zij wil onderzoeken hoe mensen op een positieve manier meer kennis en inzicht kunnen krijgen over gezonde voeding en een gezonde leefstijl, zodat zij zelf beter passende keuzes kunnen maken.

Naast haar professionele bezigheden heeft Aranka een warme belangstelling voor voeding. Zij heeft haar kennis en ervaring verder vormgegeven in haar eigen kookstudio, gespecialiseerd in bourgondisch biologisch koken en kooklessen voor mensen met diabetes type II. Zij deelt graag haar passie voor gezonde ingrediënten en laat zien hoe lekker en voedzaam gezonde voeding kan zijn. Volgens haar verdient positieve gezondheid positieve voeding!