Leskist Proef je PTC

Foto leskist proef je PTC.jpeg

Leen de leskist Proef je PTC en breng DNA-onderzoek de klas in!

Het Bètasteunpunt is uitgiftepunt van de leskist Proef je PTC van de Reizende DNA-labs, waarmee docenten biologie een practicum bittertasting kunnen geven. De leskist bestaat uit een 4 uur durend practicum dat de docent zelf op school kan geven met bijgeleverde apparatuur, reagentia en lesmateriaal. Het is bedoeld voor leerlingen in 4, 5 en 6 havo/vwo.

  • Reserveer de leskist via dnalabs.nl, kies bij inschrijven locatie Groningen
  • 3 verrijdbare leskisten met alle benodigde reagentia voor 32 leerlingen gratis*
  • Maximaal 4 weken te leen
  • Volg van te voren de bijbehorende scholing (gratis)
  • Reservering voor schooljaar 2024-2025 vanaf 4 juni 2024 open

*Per school per schooljaar. Bij meerdere klassen zijn de reagentia bij de boeking bij te bestellen tegen betaling.

Tijdens het practicum leren de leerlingen dat het vermogen om de smaak bitter te proeven genetisch is bepaald. Het gen ‘’TAS2R38” codeert voor een smaakreceptor die de organische bittere verbinding PTC (Phenylthiocarbamide) detecteert. Leerlingen onderzoeken tijdens de les of zij een superproever, een matige proever of een niet-proever zijn door hun eigen DNA te onderzoeken d.m.v. PCR en gel-elektroforese en door het uitvoeren van een smaaktest met PTC-testpapier.

Meer informatie over de leskist en hoe te reserveren vind je hier. Na reservering kun je de leskisten ophalen/terugbrengen bij het Bètasteunpunt Hanze op de Zernike Campus in Groningen.

Scholing Leskist Proef je PTC op 27 juni 2024 in Groningen

Docenten en TOA’s die de Leskist Proef je PTC komend schooljaar op school willen gaan inzetten moeten ter voorbereiding een scholing volgen. Zo ben je op de hoogte van alle ins en outs die bij de materialen en het practicum horen. De leskist bestaat uit 3 kisten met materialen en apparatuur waarmee je het PTC-practicum van 4 uur kunt geven. Tijdens de scholing gaan we stap voor stap door het practicum heen en leer je alle meegeleverde apparatuur gebruiken. Zo ben je goed voorbereid om op school met het practicum aan de slag te gaan!

Docenten en TOA’s kunnen de scholing volgen op donderdag 27 juni a.s. bij het Bètasteunpunt Hanzehogeschool Groningen. We starten om 10.00 uur en naar verwachting kunnen we rond 15 uur afronden. Deelname aan de scholing is gratis, de lunch is inbegrepen. Locatie is Hanzehogeschool Groningen, Zernikeplein 11 in Groningen. Opgeven kan via dit formulier. Na aanmelding ontvang je meer informatie over het programma.

De scholing voor deze leskist wordt altijd twee keer per jaar gegeven. Voor de tweede mogelijkheid worden de datum en locatie nog bekend gemaakt, dus houd de website of de nieuwsbrief van de Reizende DNA-labs in de gaten.

De leskist Proef je PTC is vanaf 4 juni te reserveren voor het schooljaar 2024-2025 en is ook af te halen in Amsterdam, Delft en Nijmegen.