Grotius Programma

Grotius diplomering 22 mei 2019.jpg

Het Grotius Programma is een voorbereidend traject voor statushouders met een vluchtelingenachtergrond die willen gaan studeren in het hoger onderwijs.

Voor wie?

Het Grotius Programma is voor statushouders met een vluchtelingenachtergrond die /op dit moment een verblijfsplaats hebben in Noord-Nederland en die bezig zijn met hun inburgering of deze al afgerond hebben. Je moet aantoonbaar in staat zijn om hoger onderwijs in Nederland te kunnen volgen (diplomawaardering via UAF/Nuffic) en een goede beheersing hebben van de Nederlandse taal (minimaal B1-B2 niveau). Daarnaast moet je beschikbaar zijn op maandagmiddag en woensdagmiddag en is aanwezigheid verplicht. We verwachten dat je de kernwaarden van de Hanzehogeschool Groningen - individuele ontplooiing, respect en actieve tolerantie, ondernemend en verantwoordelijk – van harte onderschrijft.

Lees het ervaringsverhaal van Amena Syouf

Hoe ziet het programma eruit?

Tijdens het programma besteden we aandacht aan de vaardigheden die je nodig hebt in het hoger beroepsonderwijs. Het onderwijsprogramma bestaat uit twee periodes (blokken). In de eerste periode staan studievaardigheden en kennismaking met het hoger beroepsonderwijs centraal. Je leert onder andere een portfolio maken, feedback geven en ontvangen en presentatievaardigheden. Hierin krijg je begeleiding van ervaren studieloopbaanbegeleiders die je ook ondersteunen bij het maken van een studiekeuze. Je werkt samen met Nederlandstalige studenten die op basis van eigen ervaring weten wat het betekent om te studeren in het hoger onderwijs.

In de tweede periode staat projectmatig werken centraal. Samen met andere deelnemers werk je aan een project (samen organiseer je bijvoorbeeld een evenement); dit doe je door als team samen te werken gebruikmakend van projectmatig werken. Je oefent daarnaast je communicatievaardigheden en het maken van verslagen.

Wat kost het?

Het CvB van de Hanzehogeschool biedt het programma aan en stelt lesruimtes beschikbaar. Docenten en medewerkers van de Hanzehogeschool Groningen zetten zich veelal op vrijwillige basis in. Studenten kunnen gratis gebruik maken van de digitale leeromgeving. De kosten voor het vervoer van en naar de campus en de aanschaf van eventuele leermiddelen zijn voor eigen rekening. We vragen voor het Grotius Programma aan de deelnemers een eigen bijdrage van 100 euro.

Belangstelling?

Ben je geinteresseerd om het Grotius programma te volgen of wil je meer weten? De volgende voorlichtingbijeenkomst staat gepland op:

  • Woensdag 13 september 2023: 15:30 tot 17:00 uur

Waar?

Hanzehogeschool, Marie KamphuisBorg, Zernikeplein 23, Groningen

Heb je vragen of wil je je aanmelden voor de voorlichtingsbijeenkomst? Stuur dan een email naar: [email protected].