Havo-talent maakt kennis met Honoursonderwijs

​‘Ze zijn gemotiveerd, betrokken, ondernemend en gaan actief met elkaar aan de slag’
Waarom juist deze havo 4 (en een paar vwo 5-) leerlingen geselecteerd zijn door hun school is voor de docenten van de Hanze Junior Honours programma’s wel duidelijk.

​Gedurende vier vrijdagen in januari tot maart nemen 66 leerlingen van 10 scholen deel aan een van de vier programma's: Aardbevingen, Healthy Ageing, Ondernemen en Cultuur, Maatschappij en Media. Ze zijn gerelateerd aan de vier profielen van de havo, maar de leerlingen zijn vrij om te kiezen wat hen het meeste aanspreekt.

De programma's, georganiseerd door het Hanze Honours College samen met een aantal Schools, vormen een kans voor talentvolle havisten om:

• het eigen talent te ontdekken en verder te ontwikkelen;
  • daarvoor het maximale uit zichzelf en hun studie  te halen: ze zijn bereid (extra) te presteren;
  • hun talent te delen en in te zetten voor de samenleving;
  • en zich vanuit die motivatie te oriënteren op hun profielwerkstuk en een passend vervolg in het hoger onderwijs.

Leerlingen krijgen een goed beeld van de programmathema's in relatie tot actuele ontwikkelingen en van de sociaal-maatschappelijke context, en –daarmee- van de vragen voor toekomstige talenten. In de opdrachten wordt steeds het verband gelegd met hun eigen talent, hun eigen omgeving, herkenbare (ethische) dilemma's en aspecten van burgerschap. Dit geeft het programma een honours-karakter. Ook worden ze begeleid door honoursstudenten.

De programma's worden afgesloten met een feestelijke slotbijeenkomst waarin de leerlingen hun resultaten en ervaringen delen in presentaties.

Het Hanze Honours College organiseert deze programma's als onderdeel van de aansluitingsactiviteiten tussen voortgezet onderwijs en Hanzehogeschool. De betrokken schools zijn Built Environment, Academie voor Gezondheidsstudies, De Ontwerpfabriek en Minerva.