ICT is een vanzelfsprekend onderdeel van ons leven. Apps op je smartphone, inchecken met de OV-chipkaart, betalingssystemen zoals iDeal en in alle organisaties en bedrijven zijn computernetwerken. Ook de beveiliging van digitale gegevens wordt steeds belangrijker. Denk maar eens aan de hoeveelheid informatie die zich verspreidt via sociale media en hoe makkelijk het tegenwoordig is om accounts te hacken. Voor organisaties en bedrijven is een goed georganiseerde en veilige ICT-infrastructuur van cruciaal belang. Binnen de opleiding HBO-ICT komen al deze onderwerpen aan bod in drie verschillende richtingen (majors): Software Engineering, Network & Security Engineering en Business IT & Management. Samen vormen deze drie majors de opleiding HBO-ICT.

Tijdens het eerste jaar maak je kennis met vakken van alle richtingen. Als je je inschrijft voor de opleiding kies je een richting. Aan het eind van het eerste halfjaar kun je die keuze aanpassen zonder studievertraging. Na het eerste halfjaar kan de keuze nog aangepast, maar bestaat de kans op (forse) studievertraging. De major die je kiest vormt de kern van je opleiding. Vraag een brochure aan of meld je aan voor de open dag!

{{'Opbouw_Title' | i18n}}

  • {{item.Title}}
    • {{child.Title}}

  • {{item.Title}}
    • {{child.Title}}

{{'Kernvakken_Title' | i18n}}

  • {{vak.Titel}}

{{'StudieInCijfers_Title' | i18n}}

Voor meer informatie kijk op www.studiekeuze123.nl/sic

{{'LatestNewsWidget_Title' | i18n}}

{{vm.newsItems[0].Title}}

{{'Article_ReadMore' | i18n}}

{{'TestimonialWidget_Title' | i18n}}

{{'ShareCounter_Share_Label' | i18n}}:

Opbouw van je opleiding

Opbouw van je opleiding

Binnen de opleiding HBO-ICT kun je kiezen uit drie verschillende richtingen (majors): Software Engineering, Network & Security Engineering en Business IT & Management. Samen vormen deze drie majors de opleiding HBO-ICT. Je kiest een major na het gemeenschappelijke eerste jaar. Na deze vierjarige hbo-opleiding krijg je de graad Bachelor of Science. Je diploma wordt internationaal erkend en geeft je tal van mogelijkheden in binnen- en buitenland.       

Eerste jaar

Eerste jaar

In het eerste jaar maak je kennis met het hele werkgebied van de ICT’er. Er wordt een brede basis gelegd op het terrein van software engineering, network & security engineering en business IT & management. In de eerste twee blokken krijg je een inleiding in ICT wereld en het thema van de laatste twee blokken is Internet of Things.  Je leert onder meer bedrijfsprocessen te analyseren, de veranderbehoefte in kaart te brengen, informatie te structureren en je bedenkt en ontwikkelt software toepassingen om bedrijfsprocessen efficiënter te maken. Het jaar is verdeeld in vier thema's, waarin een praktijkopdracht uit je toekomstige beroep centraal staat. Je werkt veel in groepsverband, maar je werkt ook aan individuele taken. 

Na het eerste jaar

Tweede jaar

Na het eerste jaar specialiseer je je in een van de majors. Je volgt vakken en doet projecten die passen bij de richting die je gekozen hebt. Je werkt veel in projectgroepen en die opdrachten voor echte opdrachtgevers. In het derde jaar ga je een half jaar op stage en vul je de zogeheten keuzeruimte. Je kunt dan bijvoorbeeld een minor volgen of studeren in het buitenland. Er zijn tal van mogelijkheden! Centraal in het vierde jaar staat de afstudeeropdracht. Je gaat op zoek naar een creatieve oplossing voor een complex IT-vraagstuk. Een uitgebreidere beschrijving vind je hier: jaar 2, jaar 3 en jaar 4.

Stagelopen

Stagelopen

Zowel in het derde als in het vierde jaar ga je een half jaar op stage. Je derde jaar start met een half jaar durende praktijkstage, waarbij je zelf kiest of je je stage in binnen- of buitenland wilt doen. Naast de dagelijkse werkzaamheden werk je aan een specifieke opdracht. Je kunt zelf een stageplaats zoeken, maar ook de opleiding heeft een groot aanbod van stageadressen waar je uit kunt kiezen. Ook in het vierde jaar ga je een half jaar op stage. Tijdens deze stage doe je je afstudeeropdracht.

Keuzeruimte

Keuzeruimte

Heb je een brede interesse en wil je je graag ontwikkelen binnen het communicatievak? Dan kun je zeker uit de voeten met ons uitgebreide en afwisselende aanbod in minoren en keuzevakken. In het derde jaar van de opleiding kun je gedurende een half jaar bijvoorbeeld de minor Smart Energy of Ondernemen met Techniek, maar ook Game On of Da Vinci. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om een half jaar naar het buitenland te gaan of een Pre-Master te doen aan de universiteit. Er zijn volop mogelijkheden!

Afstuderen

Afstuderen

Het sluitstuk van je studie vormt de afstudeeropdracht. Je adviseert een externe opdrachtgever over een complex IT-vraagstuk op professioneel niveau, waarbij onderzoek een belangrijke rol speelt. Deze periode biedt volop de mogelijkheid om alvast waardevolle contacten te leggen met potentiële werkgevers. Veel studenten vinden zo hun eerste baan!

Studieloopbaanbegeleiding

Studieloopbaanbegeleiding

Bij het Instituut voor Communicatie, Media & IT krijg je vanaf het eerste jaar je eigen studieloopbaanbegeleider. Hij of zij begeleidt je bij de keuzes die je maakt in je studie en leert je hoe dat moet. Ieder halfjaar bespreek je je studieresultaten. Je studieloopbaanbegeleider kan zo goed de vinger aan de pols houden. Verder ondersteunt de studieloopbaanbegeleider jou bij het ontwikkelen van de competenties die je nodig hebt

Internationale mogelijkheden

Ga internationaal

Je studietijd is hét moment om iets van de wereld te gaan zien en mensen uit andere culturen te leren kennen. Een periode in het buitenland verblijven is een bijzondere ervaring. Daarom stimuleren wij je om dit te doen. Ook als je besluit in Nederland te blijven, kun je bij ons internationaal onderwijs volgen. We bieden tal van mogelijkheden om een internationale context aan je opleiding te geven. Lees er meer over.

Honours Talentprogramma

Honours Talentprogramma

Als je ambitieus, leergierig, ondernemend, creatief en stressbestendig bent, uitstekende resultaten behaalt en meer uit je studie wilt halen, dan heb je bij ons een streepje voor. We selecteren je dan graag voor één van onze uitdagende Honours Talentprogramma's. Bovenop je reguliere onderwijsprogramma biedt dit extra verdieping in je studie. Zo word je betrokken bij multidisciplinaire onderzoeken en projecten, je krijgt verrijkende theorie en gastcolleges van gerenommeerde professionals. Ook doe je mee aan prikkelende discussies over actuele thema's. Het voordeel van het deelnemen aan het exclusieve Honours Talentprogramma is dat jouw talent en competenties sterk worden ontwikkeld en dat je daarmee een 'headstart' in het bedrijfsleven hebt. Je krijgt bijvoorbeeld ook de mogelijkheid om een extra uitdagende stage bij een (internationaal) topbedrijf te lopen. Dit biedt jou vele kansen op een voorsprong en perspectief om snel hogerop te komen. Als jij geselecteerd wordt voor het Honours Talentprogramma, dan komt dit uiteraard op je diploma te staan. Interessant voor nu en waardevol voor je toekomst

Studievereniging

Studievereniging RealTime

Studievereniging RealTime is de studievereniging voor ICT-opleidingen van de Hanzehogeschool Groningen. S.V. RealTime is in 1999 opgericht door vijf Informatica-studenten die meer uit hun opleiding wilden halen. Tegenwoordig is de studievereniging uitgegroeid tot één van de grootste technische hbo-studieverenigingen van Nederland en staat bij bedrijven hoog aangeschreven. De vereniging heeft het doel studenten en bedrijven dichter bij elkaar te brengen om te zorgen voor een vloeiende overgang naar het bedrijfsleven na het behalen van een diploma. Met onder andere sociale activiteiten als klimmen, paintballen, lasergamen, etentjes en borrels proberen we je ook naast de studie een leuke tijd te bezorgen. RealTime organiseert in samenwerking met bedrijven ook lezingen en symposia die waardoor je als lid van RealTime meer uit je studie kunt halen. ​Neem eens een kijkje op hun eigen website.

Bring your own device

Laptop-eisen

We adviseren iedere startende student om een eigen tablet of laptop aan te schaffen voor gebruik tijdens de studie. Bij het Instituut voor Communicatie, Media & IT hanteren we het principe 'bring your own device'. Hiermee willen we thuis studeren vervlechten met het werken op school, want studeren houdt niet op als je colleges voorbij zijn. Op de Hanzehogeschool zijn natuurlijk honderden internetcomputers beschikbaar waarop je kunt werken, maar waarschijnlijk vind je het juist prettiger om je eigen tablet of laptop te gebruiken. Binnen de hele Hanzehogeschool kun je gebruik maken van WiFi. Bekijk hier de minimale eisen voor een laptop.

Kennismaken met programmeren?

Wil je wat meer informatie over programmeren of wat oefenen? Kijk eens op websites als Codecademy.com, Freecodecamp.org en Edabit.com

​Verder studeren

Verder studeren

Na je bacheloropleiding kun je verder studeren door het volgen van een masteropleiding. Je kunt na je opleiding prima doorstromen naar de Rijksuniversiteit Groningen of een andere universiteit. Ook kun je ervoor kiezen om onze MSc in Business Studies - Interdisciplinary Business Professional te volgen.   

Beroepsmogelijkheden

Beroepsmogelijkheden

De kansen op een baan nadat je afgestuurd bent zijn zeer goed, zowel nationaal als internationaal. Door de stormachtige ontwikkelingen binnen de ICT, is de kans op een baan uitstekend. Voorbeelden van functies zijn: programmeur, IT service manager, (dev) ops-engineer, netwerkspecialist, digitaal forensisch medewerker, business analist of data scientist. Benieuwd naar waarom je volgens werkgevers uit de regio moet kiezen voor HBO-ICT? Klik hier.

 

 

{{'EducationProfile_Title' | i18n}}

{{'EducationProfile_VWO' | i18n}}

{{'EducationProfile_HAVO' | i18n}}

{{'EducationProfile_MBO' | i18n}}

{{'Opleidingen_Title' | i18n}}

{{'Location_Title' | i18n}}

{{'Locations_Title' | i18n}}

{{vm.model[0].Title}}

{{vm.model[0].Street}}
{{vm.model[0].ZipCode}}  {{vm.model[0].City}}

{{'ContactInformation_Title' | i18n}}

{{vm.userIsAuthenticated && vm.isRootPortal ? 'LatestNewsWidgetAuthenticated_Title' : 'LatestNewsWidget_Title' | i18n}}

{{'CalendarWidget_Title' | i18n}}

{{'CalendarWidget_Intro' | i18n}} {{vm.portalTitle}}

  • {{item.StartDate| date:'d MMM'}} {{item.StartDate| date:'d MMM'}} - {{item.EndDate| date:'d MMM'}} {{item.Title}}