We verzamelen met zijn allen steeds meer data, maar deze data wordt nog lang niet altijd even goed gebruikt. Tijdens de opleiding Bio-informatica leer je hoe je de grote hoeveelheid beschikbare biologische en medische data kunt omzetten in nuttige resultaten.

Deze praktijkgerichte opleiding combineert je kennis van informatica en biologie. Tijdens verschillende projecten pas je deze kennis toe op vraagstukken uit de praktijk, bijvoorbeeld de gezondheidszorg of om de productie van gewassen te optimaliseren. Je leert alles over cellen en het menselijke DNA, maar ook over computer algoritmes en machine learning. Samen met je medestudenten werk je aan echte problemen uit het werkveld, en help je bedrijven en instellingen om meer uit hun data te halen.

Heb je na het behalen van je bachelor nog niet genoeg van studeren? Dan kun je de Engelstalige master Data Science for Life Sciences aan ons eigen instituut gaan doen.

Meer weten over de opleiding? Bezoek een Open Dag, vraag een brochure aan of stel een vraag via Whatsapp (Mark: 0682411728), Facebook of Instagram! Aanmelden kan nog tot 1 mei 2023.

Weet je nog niet precies welke opleiding je moet kiezen? Bekijk dan de proef.info website of download Prapp! Deze app helpt je kiezen tussen de verschillende opleidingen binnen de Applied Sciences. Je kunt Prapp! downloaden in de App Store of in de Google Play store.

Meer horen over wat onze studenten van de opleiding vinden? Bekijk hier het verhaal van studenten Joukje en Muniru:

 

Benieuwd waar je terecht kan komen als Bio-informaticus en wat voor onderzoek wij in onze opleiding hebben verwerkt? Hoor het van Docent-onderzoeker Ronald Wedema en student Tom Wagenaar, die stage loopt bij het ERIBA instituut van het UMCG:

 

Weten wat je met een opleiding Bio-informatica kan betekenen voor de wereld, bijvoorbeeld tijdens deze coronacrisis? Bekijk hier het mini-college Corona modelleren van docent Dave Langers:

 


{{'Opbouw_Title' | i18n}}

 • {{item.Title}}
  • {{child.Title}}

 • {{item.Title}}
  • {{child.Title}}

{{'Kernvakken_Title' | i18n}}

 • {{vak.Titel}}

{{'StudieInCijfers_Title' | i18n}}


{{'LatestNewsWidget_Title' | i18n}}

{{vm.newsItems[0].Title}}

{{'Article_ReadMore' | i18n}}

{{'TestimonialWidget_Title' | i18n}}

{{'ShareCounter_Share_Label' | i18n}}:

​BML-major Biologische en Medische Reseach

BML-major Medische Diagnostiek

HBO-ICT


Algemeen

Algemeen

Onze Bio-informatica opleiding:

 • Heeft een gouden medaille gewonnen in de Elsevier Beste Studies ranglijst 2019 en 2020. Dit betekent dat onze studenten al drie jaar bovengemiddeld tevreden zijn over de studie en dat de studie minstens een keer de beste van Nederland was

 • is een TOP-opleiding en behoort tot de beste van Nederland.
  Bron: Keuzegids HBO Voltijd 2015 t/m 2021

 • staat op nummer 1 in de Keuzegids HBO Voltijd 2016, 2017, 2018, 2019 en 2020

 • is op nummer 1 geëindigd in Elsevier Beste Studies 2014, 2015, 2016, 2017 en 2018

Eerste jaar

Eerste jaar

In het eerste jaar maak je kennis met het vakgebied Bio-informatica: wat houdt het in, wat doe je als bio-informaticus, en past het bij jou? Ook leer je de basisbeginselen van programmeren en het snijvlak van programmeren en biologie. Je duikt de cel in, verdiept je in de genetische oorzaken van een ziekte en leert hoe je de gevonden data kunt analyseren met een zelfgeschreven computerprogramma. Je krijgt veel vrijheid om je eigen interesses te volgen en je te verdiepen in onderwerpen die jij leuk vindt.

Benieuwd welke vakken je krijgt en hoe je rooster er in het eerste jaar uit kan zien? Bekijk het hier!

Na het eerste jaar

Na het eerste jaar

Op dit moment zijn we bezig met het vernieuwen van het onderwijs in het tweede, derde en vierde jaar van de opleiding. Hieronder vind je informatie over de oude opzet, zodra we meer weten over de precieze opzet van het nieuwe curriculum zullen we de site updaten.

De hoofdfase van je opleiding bestaat gedurende twee jaar uit thematische blokken waarin je steeds een medisch of biologisch probleem uit de praktijk oplost met behulp van informatica. De verdieping van je (moleculair) biologische en informaticakennis staat centraal. Je leert biologische databases gebruiken, ontwerpen en bewerken. Je oefent en verbreedt je informaticavaardigheden. Ook leer je websites bouwen om resultaten en programma's op een gebruiksvriendelijke manier aan te bieden. Al doende ontwikkel je je tot een allround bio-informaticaspecialist. Halverwege het derde studiejaar kun je uit een aantal minoren kiezen.

Minoren

Minoren

Halverwege het derde studiejaar kun je uit een aantal minoren kiezen. Bij de minor Application Design kun je je onder meer richten op het ontwikkelen van gebruiksvriendelijke (web-) applicaties die het onderzoek van biologische en medische professionals ondersteunen. En bij de minor High Performance/High Throughput Biocomputing leer je moderne technieken voor het zoeken in grote en complexe biologische datasets. Denk bijvoorbeeld aan het analyseren van het DNA van de mens voor het opsporen van genen. Ook kun je kiezen voor een externe minor, bijvoorbeeld in het buitenland.

Stage en afstuderen

Stage en afstuderen

In het vierde jaar van de opleiding ga je op stage en doe je een afstudeeropdracht bij een ziekenhuis, universiteit of bedrijf.

Computerfaciliteiten

Computerfaciliteiten voor groot DNA-onderzoek in huis

Je komt tijdens je studie in aanraking met state-of-the-art onderzoeksmiddelen en -methoden. Er is een eigen hoogwaardig computernetwerk met veel opslagcapaciteit beschikbaar. Verder zijn er drie practicumzalen en een lesvrije studentenruimte met werkstations beschikbaar.

Innovatieve projecten

Innovatieve projecten

In het derde jaar kun je samen met wetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen of het Universitair Medisch Centrum Groningen werken aan innovatieve projecten en onderzoeken uit het werkveld.

Keuze en begeleiding

Keuze en begeleiding

Bij het Instituut voor Life Science & Technology krijg je vanaf het eerste jaar je eigen studieloopbaanbegeleider. Hij of zij begeleidt je bij de keuzes die je maakt in je studie en leert je hoe dat moet. Ieder halfjaar bespreek je je studieresultaten. Je studieloopbaanbegeleider kan zo goed de vinger aan de pols houden.

Verder ondersteunt de studieloopbaanbegeleider jou bij het ontwikkelen van de competenties die je nodig hebt. In een persoonlijk ontwikkelingsplan leg je vast welke competenties je al hebt verworven, aan welke competenties je nog wilt werken, en onderbouw je je keuzes in de opleiding. Ten slotte leg je je keuzes vast in een jaarlijkse studieovereenkomst.

Internationale mogelijkheden

Internationale mogelijkheden

Je hoeft je bij het Instituut voor Life Science & Technology beslist niet tot Nederland te beperken. Je hebt tal van mogelijkheden. Je kunt je stage in het buitenland doen of bijvoorbeeld je minor invullen door een halfjaar aan een universiteit in een ander land te gaan studeren. Je Studieloopbaanbegeleider (SLB'er) helpt je tijdens je studie om de juiste keuzes te maken. Daarnaast is er het Bureau Buitenlandstages die je kan begeleiden bij het vinden van een stageplek in het buitenland.

Topsport

Groningen: TOPsportstudiestad!

Ben jij topsporter? Wil jij topsport combineren met de studie Bio-informatica? Dan is de Hanzehogeschool Groningen dé plek voor jou. Share your talent. Move the world. Bij ons draait het om jouw talent ontwikkelen en inzetten. Dankzij onze topsportregeling kun je het beste uit je topsportcarrière én maatschappelijke carrière halen en scoor jij in studie én topsport.

Honderden topsporters gingen je al voor, zoals alumna Sanne Meijer, wereldkampioen wakeboarden. "Ik ben zo'n zeven maanden per jaar aan het reizen voor mijn sport. Zonder topsportregeling was het voor mij vrijwel onmogelijk geweest om een studie te volgen. De combinatie van studeren en topsport was soms lastig, maar dankzij de hulp van docenten was het erg goed te doen. Zelfs beter dan verwacht." 

Ontdek op Hanze.nl/topsport waarom ons aanbod voor topsporters uniek is in Nederland en kom ook studeren in Groningen: TOPsportstudiestad!

​Doorstuderen

​Doorstuderen

Je kunt besluiten om na het behalen van je bachelordiploma verder te studeren aan een masteropleiding. De opleiding Bio-informatica geeft een goede aansluiting op onze eigen master Data Science for LIfe Sciences, master Moleculaire Biologie van de Rijksuniversiteit Groningen/ de Vrije Universiteit en de Wageningen Universiteit

​Arbeidsmarkt

Arbeidsmarkt

87% van de afgestudeerden vinden binnen een jaar een eerste baan, vrijwel alle relevant voor en passend bij de opleiding. Een groot deel van de alumni blijft werkzaam in de regio. Een klein deel is werkzaam in het buitenland. 

Verbinding

​Verbinding

Met jouw kennis en vaardigheden leg je de verbinding tussen laboratorium en computer. Samen met artsen, moleculair biologen en informatici bestudeer je belangrijke moleculaire en medisch biologische problemen. Bio-informatica krijgt een steeds belangrijkere rol in het biologische en medische onderzoek. Je ontwerpt, programmeert en analyseert of geeft leiding aan dergelijke projecten. Je bedenkt methoden voor onderzoek met bergen gegevens en voert die uit.

Beroepen

​Beroepen

Waar kun je aan het werk?
- bio-informaticus
- wetenschappelijk programmeur
- data scientist
- software ontwikkelaar

Kijk voor meer informatie over beroepen en mogelijkheden op: www.proef.info of www.exactwatjezoekt.nl.

Ook kun je de studiekeuze app Prapp! downloaden in de Appstore en bij Google Play.

​Jaar 1

 • Blok 1: De Bio-informaticus en het centrale dogma
 • Blok 2: Celbiologie
 • Blok 3: De Bio-informatica toolbox
 • Blok 4: De wetenschappelijke cyclus

Jaar 2

 • Blok 1: Genomica Praktijk
 • Blok 2: BLAST basics
 • Blok 3: Analyse van Genexpressie
 • Blok 4: Introductie to Systems Biology

Jaar 3

 • Blok 1: Introduction Machine Learning
 • Blok 2: Research Web Applications
 • Blok 3/4: Minorruimte High Throughput/High-Performance Biocomputing, Food Ingredients & Health, Externe minor

Jaar 4

 • Blok 1: Stage, Rapporteren stage, Kwaliteitszorg, Arbo
 • Blok 2: Stage, Rapporteren stage, Kwaliteitszorg, Arbo
 • Blok 3: Afstudeeropdracht
 • Blok 4: Afstudeeropdracht

{{'EducationProfile_Title' | i18n}}

{{'EducationProfile_VWO' | i18n}}

{{'EducationProfile_HAVO' | i18n}}

{{'EducationProfile_MBO' | i18n}}

{{'Opleidingen_Title' | i18n}}

{{'Location_Title' | i18n}}

{{'Locations_Title' | i18n}}

{{vm.model[0].Title}}

{{vm.model[0].Street}}
{{vm.model[0].ZipCode}}  {{vm.model[0].City}}

{{'ContactInformation_Title' | i18n}}

{{vm.userIsAuthenticated && vm.isRootPortal ? 'LatestNewsWidgetAuthenticated_Title' : 'LatestNewsWidget_Title' | i18n}}

{{'CalendarWidget_Title' | i18n}}

{{'CalendarWidget_Intro' | i18n}} {{vm.portalTitle}}

 • {{item.StartDate| date:'d MMM'}} {{item.StartDate| date:'d MMM'}} - {{item.EndDate| date:'d MMM'}} {{item.Title}}