Dr. rer. nat. Heinrich Wörtche

Heinrich Wörtche is wetenschapper en wetenschapsmanager met meer dan 20 jaar ervaring in de academische wereld en 8 jaar ervaring in de private onderzoekssector. Zijn ambitie is om creatieve en nieuwe sensortechnologie te ontwikkelen en implementeren voor sociale en technologische uitdagingen.

Sinds 2018 is Wörtche verbonden aan het Kenniscentrum Biobased Economy als lector Sensors and Smart Systems. Binnen het kenniscentrum richt zijn lectoraat "Sensors and Smart Systems" zich op het ontwikkelen en toepassen van slimme sensortechnologie voor de digitalisering van industriële processen.

Carrière

In 1988 ontving Wörtche een Diploma in Physics van de Technische Universiteit in Darmstadt. In 1994 verkreeg hij het doctoraat in Nuclear Physics voor zijn onderzoek naar gepolariseerde protonenverstrooiing dat hij uitvoerde in het deeltjesversnellingscentrum TRIUMF in Vancouver en de Technische Universiteit in Darmstadt.


Van 1994 tot 2000 was Wörtche postdoc en later assistent universitair docent aan het Instituut voor Nucleaire Fysica aan de universiteit van Münster, waar hij verantwoordelijk was voor het ontwerp en de fabricage van grootschalige detectorsystemen van de onderzoekscentra KVI in Groningen, TRIUMF in Vancouver en CERN in Genève.

In 2000 werd hij assistent professor en later associate professor aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hier ontwikkelde hij digitale signaalverwerkingstechnologieën en paste deze toe voor data-acquisitie- en controlesystemen in samenwerking met internationale onderzoeksgroepen verbonden aan GSI (Duitsland), RCNP (Japan) en GANIL (Frankrijk).

In 2008 was Wörtche medeoprichter van het onafhankelijke non-profit sensortechnologie-instituut INCAS3 te Assen, waar hij werkte in de functies van wetenschappelijk directeur (2008 - 2014) en Chief Executive Officer (2015 - 2016). In 2014 ontving INCAS3 de Business of the Year Award van de Nederlands-Canadese Kamer van Koophandel. In 2014 was hij medeoprichter van het in Canada gevestigde bedrijf INGU Solutions en trad op als Chief Technology Officer in de periode 2014 - 2016. En in 2015 werd hij hoogleraar Miniature Wireless Explorative Sensor Systems aan de University of Technology Eindhoven.

{{'ProfilePage_PublicationsTitle' | i18n}}

{{'Lector_TitleContact' | i18n}}

{{'Lector_LabelAddress' | i18n}} {{vm.location.Title}}
{{vm.location.Street}}
{{vm.location.ZipCode ? vm.location.ZipCode + ' ' : ''}}{{vm.location.City}}
{{'Lector_LabelOffice' | i18n}} {{vm.profile.office}}
{{'Lector_LabelPhone' | i18n}} {{vm.profile.phoneNumber}}
{{'Lector_LabelEmailAddress' | i18n}} {{vm.profile.emailAddressDisplay}}
{{'Lector_LabelAssistants' | i18n}} {{assistant.name}} {{assistant.name}}