Ruim 6000 bezoekers tijdens Graduation Show Academie Minerva

  • Nieuws
eindexamen_2023_lisa_bommerson_1.jpeg

Na 6 dagen sluit de Graduation Show ’23 met een indrukwekkende 6000 bezoekers op de teller. Voor de tweede keer weet Academie Minerva in de historische fabriek een omvangrijke presentatie neer te zetten van maar liefst 140 afgestudeerde vormgevers, kunstenaars en docenten.

Ruim 1700 bezoekers waren aanwezig tijdens de eerste dag van de Graduation Show, geopend door Cora-Yfke Sikkema, burgemeester van Oldambt. In het stof van de historische fabriek komen verschillende werelden samen, als een bonte verzameling bezoekers met verschillende achtergronden, verhalen en nationaliteiten zich in een lange rij verzameld om de tentoonstelling binnen te gaan.

Burgemeester Oldambt Cora-Yfke Sikkema verbindt in haar opening de tentoonstelling met de regio.  De Gemeente Oldambt biedt al sinds de jaren 60 met haar unieke landschap en monumentale gebouwen een bijzondere plek aan kunst en cultuur. De tweede editie van de Graduation Show past perfect in het rijtje.

Eenmaal binnen laat de tentoonstelling een grote variëteit zien, zowel in benadering, context en materiaal. Variërend van figuratief tot abstract, van sociaal geëngageerd tot projecten waarin persoonlijke fascinatie het uitgangspunt is. En soms ontmoeten grote thema’s zich in het kleine en in het intieme. Elke werk is een reflectie van de persoonlijke achtergrond, de creativiteit en de visie van de maker. De bezoeker kan zich met gemak een paar uur verliezen in de ruimtes van de fabriek die van boven tot onder gevuld is.

Tekst gaat verder onder de foto's

Prijsuitreikingen
Tijdens de openingsdag zijn de Minerva Award for Fine Art, Award for Design en Kunsteducatieprijs uitgereikt. Extern deskundigen nomineerden afstudeerders, waarna de winnaars werden gekozen door een onafhankelijke jury, bestaande uit: Charlotte Thomas (Special editor at De Architect), Maria Jager (Artist and art educator Groninger Museum), Mark van Goss (Illustrator, grafisch ontwerper en tutor aan Amsterdam Fashion Institute) en Gerben Willers (Agent, curator, adviseur).

De winnaars zijn: Kanna Hakama (Minerva Award for Fine Art), Anna Lebedieva (Minerva Award for Design) en Maartje Mulder (Kunsteducatieprijs). De jury was onder de indruk van de kwaliteit van het werk en de onderzoekende en experimenterende houding van alle afgestudeerden.

Later in de week werden ook de winnaars van de Minerva Researchprijs, het Reisma van den Burg Stipendium en de nieuwe UMCG Thomassen á Thuessink Jonge Makers Aankoopprijs bekend gemaakt. De Minerva Researchprijs is gewonnen door Sukhmani Lunial, en voor de UMCG Aankoopprijs werd het werk van Nayul Kim geselecteerd. Het Reisma van den Burg stipendium werd toegekend aan Maaike Meindertsma (Fine Art, 2022).

Online gallery
Het werk van de afstudeerders, genomineerden en winnaars kan de komende tijd nog bekeken worden in de online gallery.

Wil je de aftermovie en terugblik in de mail ontvangen, én op de hoogte blijven van de volgende Graduation Show? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Interessegebieden

  • Cultuur en Kunst

Organisatie