Katie Ceekay en Livia Ribichini winnaars nieuwe Groninger Beeldende Kunststipendia 2023

  • Nieuws
Kunstipendia

Katie Ceekay en Livia Ribichini winnen de twee nieuwe Groninger Beeldende Kunststipendia ‘Land’ en ‘Horizon’. Twee innovatieve projecten, beide sterk gericht op unieke samenwerkingen en onderzoek binnen en buiten het kunstdomein. Van een virtual reality performance tot een onderzoek rondom gemeenschapsvorming en onze collectieve toekomst; grenzen vervagen binnen de artistieke plannen die Ceekay en Ribichini komend jaar gaan uitvoeren.

Uit veertig zeer uiteenlopende aanmeldingen heeft de jury de winnaars geselecteerd. Op donderdag 14 december werden de stipendia uitgereikt door wethouder Kirsten de Wrede. De beurzen bestaan ieder uit een bedrag van € 20.000,- euro en zijn gekoppeld aan ondersteuningstrajecten waarin de talentontwikkeling van de kunstenaar centraal staat. Ze kennen beide een eigen oriëntatie; ‘Land’ is gericht op het onderzoeken van en impact maken in de lokale regio. ‘Horizon’ kent een internationale oriëntatie waarbij de kunstenaar gestimuleerd wordt de vleugels uit te slaan en een (deel van een) project te ontwikkelen in het buitenland.

Scherm­afbeelding 2023-12-14 om 13.16.18.png

Livia Ribichini

Livia Ribichini onderzoekt binnen het medium dans hoe wij ons als mensen en lichamen verhouden tot de digitale ruimte. Ze werkt toe naar een virtual reality-performance die de nuances van het digitale lichaam verkent. Ribichini reist voor haar onderzoek naar Denemarken en naar Korea, voor het doen van artistiek onderzoek in samenwerking met organisaties op het gebied van kunst, dans, performance en technologie. De jury waardeert haar non-hiërarchische manier van samenwerken en de diversiteit aan samenwerkingspartners die Ribichini opzoekt.

Scherm­afbeelding 2024-01-22 om 16.14.40.png

Katie Ceekay

Katie Ceekay’s werk wordt gedreven door een diepgewortelde maatschappelijke betrokkenheid en zorg voor onze collectieve toekomst. Ze doet onderzoek naar de ontwikkeling en legitimering van artistieke kunstpraktijken die zich op het snijvlak bevinden van politieke interventies en het bouwen aan gemeenschappen. Haar werk is vernieuwend, zeer actueel en goed doordacht en uitgewerkt. Haar persoonlijke motivatie en vastberadenheid om een impact te maken in zowel de samenleving en als op een persoonlijk niveau in de levens van mensen, vindt de jury bewonderenswaardig.

jildau nijboer3.jpg

Tentoonstelling Jildau Nijboer 

De tentoonstelling van Jildau Nijboer, winnaar van het laatste George Verbergstipendium 2023, is in maart 2024 te bezoeken bij Academie Minerva. Nijboer reisde voor haar onderzoek naar onder andere Duitsland, Polen en Litouwen, Letland en Estland, waar ze onderzoek doet naar het fenomeen vensters binnen de Oostblok architectuur en daarbij behorende speeltuinen. De winnaars van het voorgaande Hendrik de Vriesstipendium 2023, Katayoon Valamanesh (beeldende kunst) en Maartje Terpstra (literatuur) presenteren t/m 11 januari bij Kunstpunt Groningen de installaties die ze met het stipendium hebben gemaakt.

LetterenStipendium

Naast de twee beeldende kunststipendia werden ook twee letterenstipendia uitgereikt aan Noor Wildeling en Robin van Ommen, in samenwerking tussen NOORDWOORD en de Gemeente Groningen.

Kunstwerk bovenaan de pagina: Marouschka Brian, 'Connected Metal', 2023, sculpture with metals and wires.

Organisatie