Van oud textiel naar nieuwe loopbaankansen

Vrouw knipt vlaggenlijn

Hoe begeleid je vrouwen die moeite hebben om een baan te vinden tóch naar werk? De Hanze onderzocht met VanHulley hoe je dankzij regionale samenwerking de loopbaankansen van vrouwen vergroot. Een arbeidsmarkt waarin niemand aan de zijlijn hoeft te staan…? Challenge accepted!

Wist je dat er in Noord-Nederland duizenden vrouwen zijn die dolgraag willen werken, maar niet aan de bak komen? Dit komt bijvoorbeeld omdat ze moeite hebben met lezen en schrijven, een (licht verstandelijke) beperking hebben of net geëmigreerd zijn. Toch heeft deze groep de arbeidsmarkt veel te bieden. Als ze maar de juiste ondersteuning krijgen.  

Vanhulley 

Vanhulley helpt vrouwen die aan de zijlijn staan om de stap naar werk te maken. Deze sociale onderneming werkt hiervoor samen met allerlei bedrijven uit Nederland. De bedrijven leveren gebruikt textiel aan: de vrouwen van Vanhulley maken daar producten zoals tassen en laptophoezen van. Een tweede leven voor textiel, nieuwe loopbaankansen voor vrouwen: dát is het idee.  

Werken, scholing en coaching 

Vanhulley biedt vrouwen een werk- en leertraject aan. Elza Huizing, social impact manager: “Ze werken elke week een paar dagdelen in ons atelier. Daarnaast krijgen ze coaching en scholing in taal- en talentontwikkeling. In een jaar tijd maken deze vrouwen grote stappen. Ze doen werkervaring op, leggen nieuwe contacten en worden zich bewust van hun eigen talenten.”    

ZoWerktHet! 

Spil in deze aanpak is ‘ZoWerktHet!’: een community van bedrijven. Dankzij dit netwerk kunnen vrouwen ervaren ‘hoe het werkt’ in een reguliere baan. Elza: “Eén dag in de maand lopen ze stage bij een deelnemer van ‘ZoWerktHet!’. Zo ontdekken ze wat ze goed kunnen en leuk vinden. Ook wij willen hiervan weer leren: wat werkt in deze aanpak en wat kunnen wij nog verbeteren?” 

Ecosysteem onder de loep 

De Hanze onderzocht hoe Vanhulley meer resultaat uit samenwerking kan halen. Lector Petra Odent: “Wij hebben hiervoor het netwerk en de omgeving van Vanhulley geanalyseerd en bevraagd. Hoe ziet dit eruit, wat is de motivatie van deelnemende bedrijven en hoe krijg je nog meer bedrijven mee? Verder onderzochten wij waar nog verbeterruimte is.” 

Veel geleerd 

“Van de uitkomsten leren wij veel”, vult Elza aan. “Zo zijn alle bedrijven positief over de samenwerking met Vanhulley. Ze geven aan dat ze graag meer leren over duurzamer en socialer ondernemen. Daar kunnen wij hen bij helpen. Verder willen ze hun expertise graag inzetten om ons programma te versterken: ook dat biedt kansen.”   

Regionale aanjager 

Dit onderzoek is één van de manieren waarop de Hanze meebouwt aan een samenleving waarin iedereen mee kan doen. Petra: “Zo zijn we ook betrokken bij de 'City Deal Impact Ondernemen’: een netwerk van bedrijven en organisaties die positieve sociale impact willen maken. Samenwerken is dé sleutel tot een inclusieve arbeidsmarkt. Wij zijn daarin graag de verbinder.”  

Vrouw knipt vlaggenlijn