Rixt en Eline combineren volleyballen in de eredivisie met een studie aan de Hanze

  • Nieuws
Eline Mosselaar.jpeg
Rixt van der Wal.png

Rixt van der Wal en Eline Mosselaar. Beide zijn 20 jaar, studeren aan de Hanze en volleyballen in de Nederlandse eredivisie. Rixt speelt bij landskampioen Friso Sneek en zit in het derde jaar van de studie Ondernemerschap en Retail Management. Eline volleybalt voor Visser Assen/Sudosa-Desto. Zij volgt aan de Hanze de Pabo-opleiding en is begonnen aan het vierde jaar.

Eline Mosselaar.jpeg

Rixt gaat de combinatie topsport-studie goed af. Ook mede dankzij de topsportregeling van de Hanze. "We moeten een project doen bij het UMCG, maar dat past niet bij mij", vertelt Rixt. "Toen heb ik een gesprek gehad met mijn docent. Het resultaat is dat ik uit de groep ga en een project ga doen voor de Nevobo (Nederlandse volleybalbond, red.). Dankzij mijn topsportstatus kan ik ook twee maanden later mijn eind-assessment doen om zo alsnog punten te halen."

Topsportstatus

Ook Eline kan het volleyballen en studeren goed combineren. "Met de topsportstatus kunnen we terecht bij topsportcoördinator Arjan Taaij als we vragen hebben. En ik kan terecht bij mijn studieloopbaanbegeleider (SLB-er) om met haar een planning te maken. Ik maak daar overigens niet veel gebruik van omdat ik zelf goed plan."

Zo koos Eline er zelf bewust voor om langer over het derde jaar te doen. "Ik heb voor de spreiding gekozen om de druk wat weg te halen bij mijn studie en omdat we vier keer in de week trainen, met daarnaast nog de wedstrijden. Dat was moeilijk te combineren, om alles in één jaar te halen." Dat volleybal in de eredivisie veel tijd in beslag neemt kan Rixt beamen. "We trainen van maandag tot en met donderdag in de zaal. Dus vier keer in de week, tweeënhalf uur. Dan hebben we daarnaast nog twee keer in de week krachttraining. De wedstrijden zijn op zaterdag en/of op zondag. En soms spelen we doordeweeks dus dan ben ik nog langer van huis."

Niet zonder diploma naar het buitenland

Voor beide is de studie belangrijk. Eline: "Ik wil kijken hoever ik kan komen met volleybal. Tot wanneer ik het leuk vind en ik het kan combineren met studeren. Ik vind het wel belangrijk dat ik mijn studie kan afmaken, maar dan wel in mijn eigen tempo." Voor Rixt bestaat veel belangstelling uit het buitenland. "Ik wil wel mijn diploma halen voordat ik ga", is ze echter duidelijk. "Omdat ik veel speelsters zag die op hun 28e, 29e terugkwamen en nog geen papiertje hadden. Maar je wilt daarna toch ook wat leuks? Dus dat vind ik ook heel erg belangrijk. Ik ga niet zonder diploma naar het buitenland."

Interessegebieden

  • Gezondheid en Sport

Organisatie