Maarten Beute combineert wintertriathlon succesvol met studie Ad Sport

  • Nieuws
Maarten Beute fietsen
Maarten beute hardlopen.jpg

Wintertriatleet Maarten Beute heeft de winter op een positieve manier weten af te sluiten. De 17-jarige eerstejaarsstudent Ad Sport aan de Hanze werd onlangs Nederlands kampioen bij de junioren. In Enschede maakte hij zijn favorietenrol waar op de vijf kilometer hardlopen, 22 kilometer wielrennen en tien kilometer schaatsen.

Het NK begon dus met hardlopen. "Ik kwam direct op kop", vertelt Maarten. "In het begin bleven de anderen nog redelijk achter mij, maar aan het einde had ik twee minuten voorsprong." Die voorsprong wist Maarten tijdens het fietsen verder te vergroten. "Het schaatsen ging daarna niet zo goed,’ vervolgt hij. ‘Dat is niet mijn sterkste onderdeel." Inmiddels had hij al wel een flink verschil met de rest opgebouwd wat hem een mooie buffer voor het schaatsen opleverde. "Ik begon met negen rondjes voorsprong. Uiteindelijk hield ik er nog zes over."

Wintertriathlon met de paplepel ingegoten

Maarten koos specifiek voor wintertriathlon boven de reguliere triathlon omdat zwemmen hem niet goed ligt. "Ik heb het wel geprobeerd, maar ik heb echt een hekel aan zwemmen", vertelt hij eerlijk. Zo’n tien jaar geleden begon hij met de sport, een sport die hij met de paplepel kreeg ingegoten want zijn vader Robert, tevens zijn trainer, is ook al heel wat jaren actief als wintertriatleet. Ze doen zelfs samen mee aan wedstrijden. Zo wonnen ze onlangs de wintertriathlon van Leiden.

Hij traint nu bijna dagelijks voor de wintertriathlon. Op dit moment nog in totaal zo’n negen uur in de week, maar na de zomer gaat dat naar twaalf uur. Maarten traint bewust niet meer uren. "Mijn vader geeft aan dat plezier voorop moet staan", legt hij uit. Plezier haalt Maarten zeker uit zijn sport. "Het hardlopen en fietsen is sowieso altijd leuk. En het schaatsen is ook leuk. Dus ja, ik heb niet echt een specifieke voorkeur. Het is ook de combinatie van de drie. Ik train op verschillende sporten. Dat maakt het juist zo leuk."

Goed te combineren

Naast de sport is Maarten volop bezig met het eerste jaar van de studie Associate degree (Ad) Sport aan de Hanze. "Het eerste half jaar ging eigenlijk top, dus dat was heel goed te combineren. Ik kon de training er goed omheen plannen." Dit semester heeft Maarten het drukker qua studie. "Ik heb nu elke dag les. Buiten studie en sport heb ik dan ook weinig tijd voor andere dingen. Dat is dan maar even zo."

Maarten rondde vorig jaar de Havo-opleiding af en ging daarna op zoek naar een vervolgopleiding. "Ik wist ik niet echt wat ik wilde, wel wat ik niet wilde. Een sportopleiding leek me wel het allerleukste. Toen kwam ik al snel bij Sportkunde of Ad Sport." Uiteindelijk koos Maarten voor Ad Sport. Ook omdat het een tweejarige studie en dus te overzien is. "Ik kan daarna het derde jaar van Sportkunde instromen. Dat sprak mij ook wel aan. Die optie heb ik dan ook nog."

Sportief gezien staat het NK Cross Duathlon van 20 oktober in Oss hoog op de agenda van Maarten. Daarnaast wil hij zich begin volgend jaar van voren tonen tijdens het NK Langlaufen. "Dit jaar zat deelname er door ziekte helaas niet in", vertelt Maarten. 2025 is voor hem sowieso het laatste jaar als junior. Dan hoopt hij ook in actie te komen op het WK Wintertriathlon in het Noorse Bergen.

Interessegebieden

  • Sport en Gezondheid

Organisatie