Liefde voor barbecueën en ondernemen levert Anner Award op

  • Nieuws
2024.06.06 - Hanze Finale - Selectie 1 - Ravi Steneker-2.jpg
barbecuehandvat.jpeg

De liefde voor barbecueën combineren met ondernemen. Het is student Sietse van der Wal gelukt. Hij ontwikkelt luxe handvatten voor kamadobarbecues zoals de Big Green Egg en The Bastard. Met zijn product won hij dit jaar de Anner Award.

Tekst: Jan Willem Kerssies

Sietse van der Wal is eigenaar van Customado en student aan de Hanze. Customado is een eenmanszaak gespecialiseerd in het maken van luxe handvatten voor kamadobarbecues zoals de Big Green Egg en The Bastard. “Ik zit in mijn laatste jaar van de opleiding Technische Bedrijfskunde”, begint Van der Wal te vertellen over het ontstaan van zijn bedrijf. “In mijn derde jaar heb ik de minor Business Class Ondernemerschap gevolgd. Tijdens de minor kreeg je een half jaar de tijd om een bedrijf te starten. Ik ben in mijn vrije tijd dol op barbecueën, maar er viel mij altijd één ding op: na een jaar zagen de handvatten er niet meer uit. Tijdens de minor onderzocht ik of een bedrijf gespecialiseerd in handvatten voor de exclusieve barbecuemerken levensvatbaar was. Ik zocht leveranciers, testte verschillende handvatten en schafte de juiste machines aan. Door trial by error ontwikkelde ik de juiste handvatten.”

Eén standaard

Van der Wal ontwikkelde één standaard per merk. “In totaal verkopen we nu 25 verschillende handvatten. Ik wilde graag in de behoefte van klanten voorzien. Zonder behoefte is het lastig verkopen. Voor een paar restaurants in Heerenveen maakte ik prototypes. Zij waren meteen enthousiast. Via mond-tot-mond reclame en sociale media is mijn bedrijf steeds meer gaan groeien. Ook via Google is het product goed te vinden. We weten inmiddels dat het product lang goed blijft. Eén van mijn eerste klanten geeft veel kookworkshops. Hij zegt dat de handvatten er na anderhalf nog steeds helemaal gaaf uitzien. Door middel van aandacht voor detail en hoogwaardige materialen streven we ernaar om de beste kwaliteit te bieden. Daarnaast bieden wij ook de mogelijkheid om het handvat te laten personaliseren, wat zorgt voor een nog luxere uitstraling.”

Wilskracht

Van der Wal denkt wel te weten waarom hij de Anner Award won. “Ik heb een totaalplaatje kunnen presenteren van alle financiën en ik kon alle vragen van de jury goed beantwoorden. Daarnaast heb ik passie voor ondernemerschap. Dat was ook hoe Anner was. Ze zagen denk ik in mij het meeste van Anner terug.” De kersverse winnaar van de Anner Award heeft nog wel wat tips voor toekomstige ondernemende studenten. “Ondernemen is wilskracht. Gewoon doen, is mijn advies. Sommige mensen blijven lang wachten met hun ideeën, dat is echt zonde. Je moet niet meteen verwachten dat je er geld mee verdient. Ondernemen is niet makkelijk, maar met de juiste wilskracht gaat het lukken. Je komt er vanzelf achter of je product of dienst levensvatbaar is.”

Nieuwe Machine

Aan de Anner Award zit een prijs verbonden ter waarde van tienduizend euro. Van der Wal: “Je krijgt 2500 euro cashgeld. Hier ga ik een machine van kopen. De machine zorgt ervoor dat ik drie keer sneller kan produceren. Daarnaast ontvang je ondersteuning ter waarde van 3500 euro van het Groningse marketingbedrijf TriplePro. Dat kan ik bijvoorbeeld gebruiken om mijn webshop een update te geven. Tot slot ontvang je ook nog vierduizend euro voor coaching.” Van der Wal is vereerd met het winnen van de Anner Award. “Ik wilde vooral ervaring opdoen in presenteren en pitches geven aan geïnteresseerden. Ik vind het een ontzettende eer om deze prijs te winnen, zeker door de achtergrond van de prijs. Daarnaast is het goed voor de naamsbekendheid van mijn bedrijf. Het is een hele mooie win-win situatie.”

De Anner Award is een eerbetoon aan een studentondernemer Anner van der Mheen, opgezet in 2011. Anner was een bijzondere, bevlogen ondernemer en student aan de Hanze. Tijdens zijn stage werd hij onverwachts ziek en overleed. Om alles waar hij voor stond voort te laten leven, is deze jaarlijkse prijs ingesteld.

Interessegebieden

  • Economie en Management