Een kijkje achter de schermen bij Top Dutch Solar Racing
- Nieuws
Op de website van de Bridgestone World Solar Challenge kun je de seconden weg zien tikken. Nog 74 dagen, 21 uur, 19 minuten en 12 seconden voordat het avontuur, de race van meer dan 3000 kilometer door de Australische outback, begint. De uitdaging is om zo snel mogelijk de finish te bereiken puur en alleen op zonne-energie. In Groningen is het Top Dutch Solar Racing Team druk bezig met de voorbereiding op de race en het perfectioneren van hun zonneauto.
Tekst: Nathalie Meeuwsen
Foto: Marnix Hoekman, van links naar rechts: Julliette Evers (Top Dutch), Yntze Buitenwerf, Danielle van der Eide en Mark Jansen (Seatrade).
Derdejaars Marketing Management-student Julliette Evers greep de kans om deel uit te maken van het Top Dutch Solar Challenge-team van 2025
‘Je wordt door dit project op een prachtige manier in het diepe gegooid. Ik ben eigenlijk de eerste marketingmanager voor het Top Dutch Solar Racing Team. Het is mijn taak om de acquisitie en de communicatie te beheren, de mediakant en de meeste externe dingen.
Onze grootste uitdaging tot nu toe is de timing, want de Bridgestone World Solar Challenge heeft hun data naar voren geschoven. We hebben daardoor twee maanden aan voorbereiding verloren. Dat heeft onze manier van werken sterk veranderd. Het gaat er om een positieve instelling en een 'can do'-houding te hebben.
Wat betreft het promoten van ons team, dat zal pas serieus van start gaan na de onthulling van onze raceauto op 6 juni. Als competitief raceteam moet je je geheimen bewaren totdat je ze kunt vrijgeven. Maar zodra de auto onthuld is, kunnen we laten zien wat voor geweldig werk we hebben gedaan.’
Eldert Zeinstra was samen met Jeroen Brattinga, Frank Pot en Vincent Taselaar een van de oprichters van het Top Dutch Solar Racing Team in 2017. Het team eindigde als vierde in 2019
‘We deden een project samen en wilden iets naast onze studie doen, een groter project. Er zijn heel veel andere gekke ideeën langsgekomen, zoals het bouwen van een raket, maar het werd uiteindelijk de zonneauto. We twijfelden of het wel haalbaar was want het niveau van de raceteams is best hoog en om met je hele team naar Australië te gaan is natuurlijk ook niet gratis. Dus je doet het niet of meteen goed. Daar zit niks tussen.
Ik heb tijdens mijn mbo Werktuigbouwkundige aan de Friese Poort stage gelopen bij de TU Delft bij het zonnebootteam. Op het mbo hadden we ook een zonneboot en het bleek dat wij bepaalde dingen beter voor elkaar hadden, zoals de aandrijving. Daarom vroeg het team in Delft onze hulp. Ik ben er toen voor een aantal maanden naartoe verhuisd. Dat was een eyeopener, die jongens kunnen dingen echt serieus goed berekenen. De samenwerking tussen verschillende opleidingsniveaus werkte zo goed, dat we dit ook wilden bij het Top Dutch Solar Racing Team.
Die periode in Delft was ook de reden dat ik Mechanical Engineering bij de Hanze ben gaan doen. Ik kon wel bouwen en had inzicht, maar dat stukje berekenen is soms net de optimalisatie die je nodig hebt. Dat miste ik nog.
Twee jaar lang ben ik met Top Dutch Solar Racing bezig geweest en heb veel verschillende dingen gedaan. In eerste instantie was ik voornamelijk bezig met een stukje aerodynamica en mechanica, dat is iets wat heel nauw moet samenwerken. Composiet was een beetje mijn specialiteit: koolstofvezel met epoxy, het lichtste en sterkste materiaal dat je kunt gebruiken. Bij hull design gaat het om de binnenkant van de auto, de onderdelen die ook uit composiet zijn gemaakt waar bijvoorbeeld ophangingen aan vast moeten, gordels, die combinatie daar ben ik ook heel erg druk mee geweest.
In zo’n zonneauto moet alles zo efficiënt mogelijk gebeuren. Elk stukje energie dat je uit de zon haalt, moet je zo efficiënt mogelijk omzetten. Je hebt een bepaald oppervlakte waar de zon op valt. Om die zonnekracht in te zetten, gebruik je zonnecellen met bepaalde folies en microstructuren. Vervolgens sla je het op in accu’s. Alles wat je er in stopt, wil je er ook uithalen. Dat is eigenlijk de hele energietransitie, alles zo efficiënt mogelijk maken.’
Mark Jansen is de managing director van Seatrade, een van de partners van het Top Dutch Solar Racing Team. De rederij, gevestigd in Groningen, opereert wereldwijd en is gespecialiseerd in koel- en vrieslading
‘Wij zitten in de reefer / containerscheepvaart en het is fantastisch om te werken met moderne materialen, maar het gaat natuurlijk ook om het menselijke aspect, de mensen die hier aan boord stappen. Dan bedoel ik niet alleen de mensen aan boord van onze schepen, maar ook de mensen hier op kantoor. Het is en blijft een team effort. Daarom spreekt zo’n project als dat van Top Dutch Solar Racing ons ontzettend aan. Daar zitten ook alle disciplines in, niet alleen de hoog opgeleide maar ook de praktisch opgeleide mensen die vakwerk leveren. Dat vinden wij bij Seatrade heel belangrijk.
Wij vervoeren niet de zonneauto zelf, die gaat per vliegtuig, maar er zijn natuurlijk wel veel andere spullen, zoals reserveonderdelen, tenten en weet ik al niet wat, die ze moeten meenemen. Wij hebben daar een container voor laten bouwen en die samen met het team specifiek daarvoor ingericht en ook mooi in de juiste kleur gespoten. Die gaat op een van onze schepen mee naar Australië.
Het is natuurlijk heel “cool” om op zonne-energie door Australië te rijden. Dat zijn mooie ontwikkelingen waar we heel geïnteresseerd in zijn. Ook in de scheepvaart zie je veel innovatie op dat gebied. Op de trans-Atlantische en intercontinentale vaart is dat nog niet helemaal haalbaar helaas. Dichter aan de kust zie je wel veel alternatieve schepen met zeilen en rotoren. Onze schepen zijn uitermate energiezuinig, door gebruik van moderne motoren en scheepsromp ontwerpen, dat is positief. Maar helaas kunnen we nog niet varen op zonnebloempitten, ze hebben nog steeds brandstof nodig. Als bedrijf zijn wij druk op zoek naar een vervangende, groene brandstof, maar die is nog niet voldoende aanwezig. Dat is een uitdaging.’
Bij de Hanze dagen we studenten uit om toekomstgericht te werken aan échte vraagstukken uit de regio. In student challenges zoals Bridgestone World Solar Challenge leren zij door te doen – samen met bedrijven, overheden en bewoners. Zo ontstaan frisse ideeën, nieuwe perspectieven en tastbare innovaties met maatschappelijke impact. Top Dutch Solar Racing is een multidisciplinair studententeam dat bestaat uit mbo, hbo en wo- studenten vanuit verschillende studierichtingen. Samen bouwen ze een zonneauto om mee te doen aan de internationale Bridgestone World Solar Challenge. Op vrijdag 6 juni werd de zonne-auto voor de komende editie feestelijk gepresenteerd op de Grote Markt. De auto heeft de naam Green Falcon gekregen.
Hoe tevreden ben jij met de informatie op deze pagina?