Zomer­workshop in het teken van AI

  • Nieuws
Leden van Forum 8 en Hanzemedewerkers bij de fontein op het Zernikeplein

Onder het thema van ‘Internationalisering van de Hanzehogeschool Groningen’ hebben het Institute of Future Environments en Kenniscentrum NoorderRuimte een internationale zomerworkshop georganiseerd.

Een warm welkom

De workshop was toegewijd aan Artificiële Intelligentie (AI) en is tot stand gekomen in samenwerking met Forum 8 Japan, een internationaal bedrijf gespecialiseerd in softwareontwikkeling. Tijdens deze workshop waren er veel netwerkmomenten met Hanze-onderzoekers door middel van bijeenkomsten, labbezoeken, en keynote speeches van beide partijen.

De welkomspeech werd gegeven door dr. Mira Bloemen-Bex, de dean van het Institute of Future Environments. Ze vertelde over de geschiedenis van de stad Groningen, waarbij ook de geschiedenis van de Hanze inclusief de oprichting in 1798 aan bod kwam. Programmamanager van Kenniscentrum NoorderRuimte Liesbeth Jorritsma gaf een overzicht van de onderzoeksactiviteiten binnen de Hanze, met nadruk op NoorderRuimte en de specialisaties van de verschillende lectoraten.

Workshop over AI

Het toenemende gebruik van AI was de inspiratie van het thema van de zomerworkshop. AI is op verschillende manieren gunstig en brengt potentiële ontwikkelingen naar allerlei (werk)velden, gerepresenteerd door verschillende leden van World16. Zij deelden hun ontwikkelingen tijdens deze bijeenkomst. Gedurende de zomerworkshop was het de taak van elk World16-lid om een AI-model te verzinnen voor een bepaalde uitdaging binnen hun eigen veld.

Circulair bouwen

Amar Bennadji, lector bij het Lectoraat Ruimtelijke Transformaties – Duurzaamheid was medeorganisator van het evenement. Zijn uitdaging had betrekking tot circulaire economie, gebaseerd op een studentenproject om een ‘Minerva hub’ te bouwen, uit verschillende componenten van een zogenaamd ‘donorgebouw’.  Het doel was om met behulp van AI nieuwe gebouwen te kunnen creëren, die bestaan uit materiaal van gedeconstrueerde oude gebouwen. Er werd een systeem voorgesteld dat in staat is om alle bouwcomponenten te identificeren die op verschillende locaties over de hele wereld zijn opgeslagen, zodat AI die kan verzamelen om gebouwen op aanvraag te genereren.

Kenniscentrum NoorderRuimte kijkt terug op een succesvolle zomerwerkshop, waarbij er veel kennis uitgewisseld is. Daarnaast hebben de gasten van Forum 8 Japan naast hun bezoeken aan het kenniscentrum ook de tijd hebben gehad om de Nederlandse cultuur te ervaren.