André Heeres, Johanna Thomann en Jarno de Witte vertellen Koningin Máxima over biobased onderzoek

  • Nieuws
Andre Heeres en Johanna Thomann met Maxima 2.jpg

Op dinsdag 5 september opende Hare Majesteit Koningin Máxima op de Hanzehogeschool het hogeschooljaar voor alle hogescholen in Nederland. Tijdens de opening gaf Máxima een toespraak, maar ze ging ook in gesprek met onderzoekers en studenten over hun ervaringen. Zo sprak ze ook met André Heeres, lector Biobased Chemistry & Refinery, en PhD-studenten Johanna Thomann en Jarno de Witte.

André, Jarno en Johanna vertelden de koningin meer over de ontwikkeling van praktijkgericht onderzoek, het recyclen van (bio)polymeren, en het belang van lokale, biobased grondstoffen in Groningen. 

André is lector Biobased Chemistry & Refinery, en doet onderzoek naar groene grondstoffen. Hij vertelde Máxima over het belang van praktijkgericht onderzoek naar alternatieven voor materialen afkomstig uit de petrochemie en de chemische recycling van (bio)polymeren. André geeft leiding aan PhD-studenten Jarno en Johanna. 

Jarno vertelde meer over zijn onderzoek naar de recycling van PET (plastic). Sommige afvalstromen van PET zijn momenteel niet recyclebaar, omdat ze vervuild zijn. Jarno doet onderzoek naar een methode waarmee hij deze vervuilde stromen kan upcyclen naar Twaron (een sterk en hittebestendig materiaal met vele toepassingen) via een zuiver tussenproduct. Hij kijkt met name naar de optimalisatie en opschaling van dit proces. Jarno's onderzoek maakt deel uit van het onderzoeksproject InRep

Johanna werkt in het project Innovatiehub Oost-Groningen (IHOG) aan het verrijken van aardappelzetmeel met magnesium. Het einddoel is om verrijkte zetmeelproducten te maken voor consumptie. Veel mensen in Nederland hebben namelijk een magnesiumtekort, en met deze oplossing zouden mensen makkelijker genoeg magnesium binnen kunnen krijgen.

De onderzoekprojecten van André, Johanna en Jarno kunnen een positief effect hebben voor Noord-Nederland, en maken deel uit van de missie van het kenniscentrum om een duurzame, circulaire economie te verwezenlijken. We zijn er trots op dat we deze missie met koningin Máxima mochten delen!

Bron foto's: Robin Utrecht voor ANP.