Klimaatadaptatie: gaan we de ambities voor 2050 halen?

  • Nieuws
Floris Boogaard

Lector Floris Boogaard laat er in zijn expertcolumn voor Straatbeeld Magazine geen gras over groeien: we gaan de ambities de we onszelf op het gebied van klimaatadaptatie gesteld hebben voor 2050 niet redden.

“Nee. Een duidelijker en korter antwoord kan ik niet geven. Eigenlijk weten we niet waar we staan en hoe snel we ons aanpassen aan het klimaat. Dat lijkt zich sneller te ontwikkelen dan wij reageren: in de nieuwe KNMI 2023-klimaatscenario’s komen de lange termijn projecties voor intensievere buien, hitte, droogte en zeespiegelstijging hoger uit dan in de vorige klimaatscenario’s (2014). Geen verrassing als je de IPCC-rapporten kent: het klimaat ís al veranderd. Dat merken we aan de vele records die de afgelopen jaren vallen met de toename van extremen in hitte, droogte en neerslag”, aldus de lector in zijn expertcolumn.

In zijn column roept Floris echter op om de moed niet te verliezen: het is juist van belang dat klimaatadaptatie doorgaat en wordt opgeschaald. En daar ziet hij genoeg kansen. “Technische oplossingen liggen voor het oprapen."

Wil je weten wat Floris Boogaard nog meer te zeggen heeft over de klimaat adaptatiesambities van 2050?

Lees de hele column hier

Interessegebieden

  • Onderwijs en Opvoeding