Terugblik Dag van het Sport­onderzoek

  • Nieuws
DSO Gregory Sedoc.jpg

Op 23 november vond de Dag van het Sportonderzoek 2023 plaats in Groningen. Dit is een jaarlijks congres voor en door sportonderzoekers. Elk editie wordt door een andere sporthogeschool in Nederland georganiseerd. Dit jaar was het Instituut voor Sportstudies gastheer.

Op woensdag 22 november kwam een selectie van de deelnemers al samen in het Prins Claus Conservatorium voor de Nacht van het Sportonderzoek. Onder leiding van sportpresentatrice Mari Carmen Oudendijk vond een rondetafelgesprek plaats samen met de gasten: neuropsycholoog Nico van Yperen, oudschaatster Margot Boer, oudbobsleeĆ«r Edwin van Calker en oudvoetballer Arjen Robben. Samen gingen zij het gesprek aan rondom het thema van deze editie: Impact van Sport - Move to Make a Difference.  

Donderdag 23 november kwamen ruim 300 deelnemers samen in het Willem-Alexander Sportcentrum voor de Dag van het Sportonderzoek (DSO). De dag werd spectaculair geopend door de dansers van Lucia Marthas Institute for Performing Arts. Daarna was het de beurt aan dagvoorzitter Gregory Sedoc. Gregory vertelde over zijn eigen ervaringen binnen de sportwereld en ging in gesprek met keynote speaker Carl Verheijen over de uitdagingen waar we mee te maken hebben op het gebied van sport en bewegen. Keynote speaker Peter Ottens vertelde een inspirerend verhaal over het onstaan van de YETS Foundation en hoe sport en bewegen, in dit geval basketbal, kwetsbare jongeren kan helpen om het beste uit zichzelf te halen. In de middag nam keynote speaker Jelle Jolles iedereen mee in sportende tieners en het brein. 

Gedurende de dag vonden meerdere parallelsessies plaats waarin onderzoekers vanuit het hele land hun werk aan elkaar presenteerden. Hierbij kwamen verschillende onderwerpen aan bod, zoals bewegingsonderwijs, participatie & inclusie, economie, bewegen in de openbare ruimte en sport & bewegen en gezondheid. Aan het einde van de dag werd ook nog de Boymansprijs uitgereikt aan Jon Verriet. Hij schreef het beste proefschrift op het gebied van sport, lichamelijke opvoeding en recreatie. 

Interesse in de onderzoeken die gepresenteerd zijn? Je kunt alle abstracts terugvinden in het abstract boek op www.dagvanhetsportonderzoek.nl/dso2023

Bekijk hieronder de aftermovie terug. 

Aftermovie DSO2023

Dag van het Sportonderzoek - 23-11-2023 - 8864.jpg

Aftermovie DSO2023

Interessegebieden

  • Gedrag en Maatschappij
  • Gezondheid en Sport