MONDAY kan een basis zijn voor landelijke aanpak ondervoeding

  • Nieuws
Harriët Jager-Wittenaar
Martine Sealy

Ondervoeding komt veel voor, ook in Nederland. Mensen kunnen ondervoed raken door ziekte of de behandeling ervan of door klachten die gepaard gaan met het verouderingsproces, zoals een verminderde eetlust. En vaak is men zich daar zelf niet van bewust.

Maar diëtisten merken al langer dat als zij gevraagd worden een patiënt te begeleiden, deze al ernstig ondervoed is. Ze vroegen zich dan ook af: worden we wel op tijd ingeschakeld? Manieren om dit duidelijk aan te tonen, waren er eigenlijk niet. Ook was er weinig bekend over het verloop van de voedingsinname en de voedingstoestand tijdens een dieetbehandeling, terwijl de praktijk hier grote behoefte aan heeft. Zo werd MONDAY opgezet.

Harriët Jager-Wittenaar, lector Malnutrition and Healthy Ageing en programmaleider van MONDAY: ‘We denken met MONDAY een blauwdruk in handen te hebben voor hoe je ondervoeding landelijk op een uniforme wijze kunt behandelen. De resultaten van MONDAY bieden een goede basis om ondervoeding ook landelijk nog beter aan te kunnen pakken.'

Lees het hele verhaal hier
 

Contact