‘Wat je zelf kunt doen, moet je gewoon zelf doen’

  • Nieuws
Hans Drenth ZOZ
Grietje Kooistra ZOZ

ZuidOostZorg en Hanze helpen ouderen om zichzelf te blijven.

ZuidOostZorg is een zorgorganisatie voor ouderen, met 14 locaties in Friesland. Verpleeghuis Neibertilla in Drachten is met afstand de grootste. Het is een dorp op zich: er worden verschillende vormen van geriatrische zorg aangeboden. Uitgangspunt is dat de ouderenzorg er op gericht is om mensen te helpen zichzelf te blijven. “Jij zou het ook raar vinden als ik plotseling je mond afveeg nadat je een slok koffie hebt genomen.”

Neibertilla is een fris ogend en groot complex, dat niet direct doet denken aan een verpleeghuis. In de ontvangsthal zitten twee studenten vrolijk met elkaar te praten. Een derde buigt zich over zijn telefoon. Een oudere mevrouw met een rollator kijkt niet op of om, als ze naar de uitgang loopt. “We hebben hier alle vormen van ouderenzorg onder één dak,” vertelt Grietje Kooistra, verpleegkundige Gerontologie en Geriatrie (HBO-VGG). “Mensen herstellen hier van een botbreuk of infarct, maar we bieden ook zorg aan mensen in de laatste fase van hun leven.” Verreweg de meeste zorg is kortdurend, vertelt Kooistra, maar er zijn ook appartementen ingericht voor mensen die niet meer thuis kunnen wonen. “We houden onze cliënten natuurlijk het liefste thuis. Pas als het thuis echt niet meer gaat, kunnen ze hier terecht.”

Zelf doen

In de fitnessruimte trapt een oudere mevrouw op een hometrainer en aan de andere kant van de hal speelt een groep mensen een spel met een bal. We lopen naar de afdeling Neurorevalidatie, waar mensen herstellen van, bijvoorbeeld, een herseninfarct. Er is een huiskamer ingericht en er zijn sobere kamers waar cliënten tijdelijk verblijven. “Hier woon je ook niet,” vertelt Kooistra. Ze weet dat het streng klinkt, maar het heeft een doel. “Alles in deze afdeling is gericht op herstellen. Je moet hier niet willen blijven,” vertelt ze. Om het herstel te bevorderen worden cliënten aangemoedigd zoveel mogelijk zelf te doen. Boven het ontbijtbuffet hangt een instructie: cliënten mogen zichzelf bedienen en ze worden gevraagd om de afwas zelf weg te brengen. “Zeggenschap over je eigen herstel is heel belangrijk. We gaan uit van wat je wel kunt doen.”
​​​​​​​
Lees het hele verhaal hier

Contact