Hoe stimuleer je het beweeggedrag van kleuters?

  • Nieuws
Startvaardig.png

Wat gebeurt er als je meerdere hogescholen, universiteiten en andere organisaties op het gebied van onderzoek, onderwijs en de beroepspraktijk samenbrengt? Een onderzoek met praktische en maatschappelijke impact.

In een breed consortium is de afgelopen vier jaar een grootschalig onderzoek gedaan naar de beweegvaardigheid van kleuters. Want wie op jonge leeftijd (v)aardig start, de juiste fundamentele motorische vaardigheden aanleert én plezier ervaart in sporten en bewegen, ontwikkelt vaak een actieve leefstijl. 

In meerdere werkpaketten heeft het consortium onderzoek gedaan naar:

  • De natuurlijke motorische ontwikkeling van kleuters en het risicoprofiel van kinderen bij wie de ontwikkeling achterloopt; 
  • De leefstijl- en omgevingsdeterminanten van beweegvaardigheid van kleuters;
  • Het effect van een breed motorische interventie op school of bij de sportvereniging op de beweegvaardigheid van kleuters. 

Alle kennis die is opgedaan is vervolgens vertaald naar een onderwijsmodule, een nascholingsmodule en de toolbox 'Beweegstimulering van het jonge kind' met bouwstenen en praktische handvatten voor (toekomstige) buurtsportcoaches en andere beweegprofessionals.

Wil je meer weten over de uitkomsten van het onderzoek of heb je interesse in de toolbox? Klik op onderstaande button om alles terug te lezen in de Sway. 

Sway Start(v)aardig

Onze mensen