‘Zorg, gemeente, onderzoekers en inwoners zitten allemaal om één tafel en dat is best uniek’

  • Nieuws
Hangende keukens Appingedam.jpg

De Innovatiewerkplaats Meer Gezonde Jaren Appingedam werkt volgens het principe van Citizen Science, ofwel burgerwetenschap, om de leefomgeving te verbeteren en zo een aanzet te geven tot een verbeterde leefstijl en gezondheid voor alle inwoners van Appingedam.

Citizen science is een term die je veel hoort, maar die toch relatief nieuw is. Projectleider Lieke Dalstra gelooft erin: "De kern van Citizen Science is dat je de bewoners betrekt en samen invulling geeft aan het verbeteren van de leefomgeving. Het woord science kan soms wat ver weg voelen, maar wat we hier doen is vooral heel praktisch toepasbaar."

In Appingedam hebben mensen veel last van de aardbevingsproblematiek en dit verstoort het plezier om daar te wonen. Er worden huizen versterkt of ze worden gesloopt en weer opgebouwd, maar dit betekent niet dat een wijk weer hersteld is. Lieke: "Wij kijken dan samen met de bewoners naar hoe we een invulling kunnen geven aan de omgeving om te zorgen dat het weer hun thuis wordt. Op deze manier hopen we bij te dragen en zo stress te verminderen."

Lees het hele verhaal hier

Contact