Van herkenning van ondervoeding naar herkenning van risico­factoren voor ondervoeding

  • Onderzoeksproject
Ondervoeding ziekenhuis.png

Ondervoeding is een veelvoorkomend probleem bij patiënten en ouderen: zo is ca. 1 op de 7 patiënten ondervoed bij opname in het ziekenhuis. Ondervoeding heeft ernstige gevolgen voor zowel de patiënt als maatschappij. Ondervoeding zorgt namelijk voor verminderde kwaliteit van leven en zelfredzaamheid en verhoogt de zorgkosten. Om ondervoeding te kunnen tegengaan is herkenning van ondervoeding nodig.

In Nederland vindt screening op ondervoeding plaats bij opname in het ziekenhuis plaats. De huidige screeningsinstrumenten herkennen vooral reeds aanwezige ondervoeding en vanuit de praktijk is behoefte aan een meer proactieve aanpak van ondervoeding.

In dit promotieonderzoek wordt in samenwerking met ziekenhuis Nij Smellinghe onderzoek gedaan naar de meerwaarde van de Patient-Generated Subjective Global Assessment Short Form (PG-SGA SF), een instrument waarmee risico op ondervoeding vroegtijdig kan worden opgespoord en waarmee handvatten wordt geboden voor interprofessionele samenwerking voor ondervoeding.

Bekijk hier al onze publicaties

Inhoud onderzoek

Onze mensen