Désirée den Os in LEDs Grow Plants.png

Plant Production & Processing

Het lectoraat Plant Production & Processing van het Kenniscentrum Biobased Economy onderzoekt plantaardige inhoudsstoffen. Planten bieden ons enorm veel mogelijkheden. Zo kunnen we ze gebruiken voor de productie van voedselproducten zoals vegaburgers, maar ook voor farmaceutische toepassingen zoals supplementen, verzorgingsproducten zoals zonnebrandcrème, en overige producten zoals textiel, kleurstoffen en zelfs lijm.

We produceren deze toepassingen natuurlijk ook op een duurzame manier. Zo gebruiken we duurzame extractiemethodes om waardevolle stoffen uit planten te halen. Zo draagt het lectoraat bij aan kennisontwikkeling voor de verduurzaming van (Noord) Nederland.

Leeropdrachten

  • Transition Circular Bioeconomy

    Met deze leeropdracht onderzoekt lector Rob van Haren de extractie van inhoudsstoffen uit planten. Met dit onderzoek willen we biomassa optimaal benutten. Denk hierbij aan regeneratieve landbouw, waar plantaardige producten verbouwd worden waarvan we elk onderdeel kunnen gebruiken. Binnen het lectoraat Plant Production & Processing wordt onderzocht hoe deze biobased innovaties kunnen worden omgezet in nieuwe producten die van meerwaarde zijn in de maatschappij.

    Rob van Haren

LIBBIO: Bekijk de impact van de lupineboon

In het Horizon 2020 project LIBBIO (Lupinus mutabilis for Increased Biomass from marginal lands and value for BIOrefineries) onderzocht lector Rob van Haren de Andes Lupine, een variant van de lupineboon. De lupine is niet alleen hoog in eiwitten en vezels, de plant is ook nog eens goed voor de grond. Dit project maakte deel uit van het lectoraat Plant Production & Processing. Voor het project zijn drie filmpjes gemaakt om aan te tonen wat de impact van het project was.

LIBBIO: Cultivation

Andean Lupin1.png

LIBBIO: Processing and Supply Chain

Production and processing.png

LIBBIO: Valorization

Andean Lupin2.png

Onze mensen

Ontmoet onze mensen