Professional Doctorate

Ondernemen

Heb je je master afgerond en ben je aan het werk, maar nog niet uitgeleerd? Dan is het professional doctorate-programma wellicht iets voor jou. De Professional Doctorate (PD) op het hbo is het equivalent van promoveren op het wo. Het PD-traject duurt 4 jaar.

De PD is een doctoraatsprogramma. De Hanzehogeschool Groningen ziet een doctoraatstraject in het hbo als een belangrijke en noodzakelijke toevoeging binnen het hbo. De PD maakt een doorlopende leerlijn van associate degree via bachelor en master tot doctorate in de beroepskolom mogelijk. Daarnaast helpt de PD te voorzien in de toenemende behoefte aan hoogopgeleide professionals die in staat zijn complexe beroepsgerichte kennis- en ontwerpvragen op te pakken. “We hebben eerst de professionele masteropleidingen ontwikkeld en dit is een logisch vervolg. De PD is een duidelijke verrijking passend bij het praktijkgerichte onderzoek van de hogescholen”, legt verantwoordelijk bestuurder Annemarie Hannink uit.

Vanuit de Hanzehogeschool zijn in 2023 Lieke Dalstra gestart met een professional doctorate in het domein gezondheid en Augustin Martinez in het domein kunst en creatief.

Lees meer over het onderzoek van Lieke

Lees meer over het onderzoek van Augustin 

Nieuw carrièreperspectief

Het PD-programma biedt een nieuw carrièreperspectief voor onderzoekers en professionals. Door praktijkgericht onderzoek ontwikkelen PD-kandidaten kennis en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. De PD kandidaten vervullen leidende rollen in verandering in hun beroepscontext. 

Vier domeinen

De Hanzehogeschool doet in vier van de totaal zeven domeinen mee: Kunst + Creatief, Energie & Duurzaamheid, Gezondheid & Welzijn en Techniek & Digitalisering. De PD-kandidaten krijgen vier jaar de tijd om hun traject te voltooien. Hanze contactpersonen voor de vier verschillend domeinen zijn:

Hoe kom je in aanmerking voor een PD?

Als PD-kandidaat ben je:

  • in het bezit van een master
  • heb je relevante werkervaring en praktijkinzichten
  • werkzaam in een relevante werksetting, onderzoek of onderwijs

De Hanze selecteert kandidaten en draagt deze voor aan de Graduate Commissie ter beoordeling. Wil je meer weten over het PD-programma en de organisatie daarvan? Neem dan contact op met projectleider Mechteld van Kuijk of projectteamlid Jolande Donker

Lees het artikel over PD

Lees het artikel met Jan-Jaap Aué over het domein Energie & Duurzaamheid