'Toen een bewoner zei: jij ziet mij als mens, wist ik dat deze opleiding de juiste keuze was'

  • Alumnus aan het woord
Hanze_Zonnehuisgroep_RZeemering_web-1854.jpg

Gélien Douma en is net afgestudeerd aan de opleiding Associate degree Sociaal Werk in de Zorg. Ze heeft in het eerste jaar stagegelopen bij de organisatie Zorggroep Groningen, locatie Maartenshof op de psychogeriatrie. En het tweede jaar bij Zonnehuisgroep Noord, locatie Oostergast in Zuidhorn bij de afdeling niet-aangeboren hersenletsel. Gelien heeft voor deze opleiding gekozen omdat het erg praktijkgericht is, je koppelt de theorie meteen aan praktische hulp- en begeleidingsvragen.

Vrij nieuwe opleiding
'Deze Ad-opleiding is nog een vrij nieuwe opleiding, maar er zijn steeds meer organisaties die juist op zoek zijn naar een werknemer die een schakel kan zijn tussen de werkvloer en het management, die zaken aanpakt en coördineert. Je hebt oog voor de bewoners en collega’s op de werkvloer, maar bent ook in contact met het management.

Ik krijg veel voldoening uit de praktijk, het werken met mensen is wat ik het liefst doe. Ik wilde graag nog meer kennis hebben over het vakgebied, maar ook graag met mensen blijven werken. Deze Ad-opleiding voldoet hieraan.

Nog een groot pluspunt; de opleiding duurt maar twee jaar en je sluit deze af met een volwaardig HBO-diploma (niveau 5). Hierna kan je ervoor kiezen om nog twee jaar de bachelor Social Work deeltijd te gaan volgen, waardoor je in vier jaar twee diploma’s hebt! Maar je kan er uiteraard ook voor kiezen om aan het werk te gaan.

Opbouw Ad Sociaal Werk in de Zorg
Met je studiegenoten deel je veel over je stage/ werkplek en daardoor leer je ook van elkaar. Het is een hele persoonlijke studie, je leert de docenten en medestudenten goed kennen. We hebben een vak dat studieteam heet, waarbij je met een deel van de klas apart uiteengaat. In deze les kunnen persoonlijke kwesties besproken worden, maar kan je ook extra vragen stellen over de opdrachten. Je krijgt geen tentamens, de toetsvormen zijn vooral verslagen, filmopnames en presentaties. Je volgt lessen in modules van een half jaar, waarbij in iedere module een thema centraal staat. In de eerste module is dat bijv. positieve gezondheid. 

Verdiepend en verbredend
Als ik de opleiding een cijfer zou moeten geven is dit wel een 8,8! Wat ik zo waardeer is dat je merkt dat er oog voor je is. Daarnaast vind ik de leerstof super interessant; je leert niet alleen hoe je met bepaalde situaties op de werkvloer om kan gaan, maar je krijgt ook actuele informatie wat er in het zorgveld speelt. Het is verdiepend, verbredend en het doet mij bewust nadenken over mijn eigen handelen als beroepskracht. Ik heb er veel van geleerd, zowel als persoon en als professional. Als je dan ook nog van een bewoner het compliment ontvangt: "jij ziet mij als persoon en niet als cliënt”, dan weet ik dat ik met het volgen van deze opleiding de juiste keuze heb gemaakt!'