'Ik merk dat ik steviger in mijn schoenen ben gaan staan en een kritischere kijk heb op de zorg'

  • Student aan het woord
Jasper Hofstee 1 klein.jpg

Jasper Hofstee werkt momenteel in de gehandicaptenzorg bij Alliade. Zijn werk bestaat uit het begeleiden van mensen met een licht- tot matig verstandelijke beperking op een woongroep. Op deze woongroep wordt 24-uurszorg geboden aan 10 bewoners. Hij gaat met de bewoners in gesprek en ondersteunt waar nodig.

Verder ontwikkelen
'Ik werk hier nu al bijna vier jaar met veel plezier maar wilde mij graag verder ontwikkelen. Zo ontstond het idee weer aan een opleiding te beginnen op hbo-niveau. Ik vond het spannend om direct weer vier jaar de boeken in te moeten. Na wat onderzoek kwam ik op de associate degree (Ad) opleiding Sociaal Werk in de Zorg. Dit sprak mij wel aan omdat ik twee jaar makkelijker te overbruggen vind dan vier jaar. Ondertussen bevalt het studeren naast het werk mij eigenlijk wel goed en ga ik door naar de deeltijd bacheloropleiding Social Work. Deze kan ik nu – na het behalen van mijn diploma Ad Sociaal Werk in de Zorg -in twee jaar halen.

Steviger in mijn schoenen
Wat ik heel fijn vind aan de opleiding is dat de dingen die ik leer op school direct kan toepassen in de praktijk. Hierdoor kan ik direct zien wat werkt voor mij en voor de cliënten. Mijn gesprekstechnieken zijn hierdoor beter ontwikkeld maar ook de theoretische kennis over waarom bepaalde begeleidingstechnieken goed werken. Ik merk dat ik hierdoor steviger in mijn schoenen ben gaan staan en een kritischere kijk heb op de zorg. Ook pak ik steeds meer taken op.

Door de opdrachten uit te voeren in de praktijk krijg ik de mogelijkheid om te leren en hebben mijn cliënten een stukje extra begeleiding en aandacht. Dit in combinatie met de verbeterde gesprekstechnieken zorgt ook weer voor een betere band tussen mij en de cliënt. Als mij dingen opvallen tijdens de gesprekken met cliënten kan ik dat terugkoppelen aan mijn collega’s waardoor ook zij de cliënt nog beter kunnen begeleiden.

Baanperspectief
Mijn leidinggevende gaf tijdens mijn laatste functioneringsgesprek aan er alle vertrouwen in te hebben dat ik straks een stapje kan maken als begeleider wanneer ik deze opleiding heb afgerond. Ik was eerst begeleider A en ben nu ik mijn diploma heb behaald opgeklommen naar begeleider B. Dat is toch wel iets om trots op te zijn!'