‘Je leert alles over geneesmiddelenonderzoek en maakt kennis met het werkveld’

  • Student aan het woord
Fabiënne Hartman.JPG

Derdejaars student Biologische en Medische Research Fabiënne Hartman vindt de ontwikkelingen van geneesmiddelen heel interessant, en koos daarom voor de minor Bioanalyse in Geneesmiddelenonderzoek.

'Het ontwikkelen van geneesmiddelen is een heel proces, en bij de ontdekking en de ontwikkeling komt van alles kijken. Het leek me leuk om daar meer over te leren, en daarom was deze minor een goede keuze voor mij.

Tijdens de minor krijgen we theoretische vakken waarin we leren hoe een geneesmiddel ontwikkeld wordt en welke onderzoeken hij door moet lopen om goedgekeurd te worden. Ook leren we dingen over bijvoorbeeld farmacologie, en hoe sommige medicijnen ook toxisch kunnen worden als je er te veel van inneemt.

Naast de vakken hebben we veel practicum waarin we zelf aan een project rondom dit onderwerp mogen werken. Dit is in samenwerking met een bedrijf in de regio die ook aan geneesmiddelenonderzoek werkt. Wij maken bijvoorbeeld voor Ardena een nieuwe methode om grote moleculen in humaan serum te detecteren met LCMS. Dit is best een uitdaging want je moet heel zelfstandig aan het werk en zelf bedenken hoe je het gaat aanpakken en uitvoeren, en dat gaat natuurlijk niet altijd zoals je denkt. Maar het is dan ook wel heel leuk als het uiteindelijk echt werkt.

Ik vind de minor vooral leuk omdat je echt in één onderwerp duikt, en hier alles over leert. Dus als je geneesmiddelenonderzoek leuk vindt, zou ik deze minor zeker kiezen. Het is een uitdaging, want het is best veel werk, maar ik vind het ook wel een mooie kans om alvast kennis te maken met het werkveld. Ik ga volgend jaar ook stage lopen bij Ardena, en ik denk dat ik door deze minor al een voorsprong had om die positie te krijgen. En voor mij was het natuurlijk ook een inkijkje in het bedrijf om te zien of ik het echt leuk vond!'