Voeding en Gezondheid

  • Minor
Minor Food Ingrediënts and Health.jpg

Voeding en Gezondheid

Niveau
Minor
Taal
Nederlands
Credits
30 ECTS
Startmaanden
Start: februari
Locaties
Groningen
  • Sport en Gezondheid
  • Aarde en Milieu
  • Techniek

Ben jij geïnteresseerd in de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van voeding en hoe je voedingsstoffen kunt onderzoeken om nieuwe, duurzame én gezonde voedingsproducten te ontwikkelen? En wil je je verdiepen in wat er allemaal komt kijken bij het ontwikkelen van een nieuw voedingsproduct? Dan is de minor Voeding en Gezondheid iets voor jou!

Kenmerken

  • Aantal studiepunten: 30 punten
  • Voertaal: Nederlands 
  • Locatie: Groningen
  • Startdatum: Februari 2024

Over deze minor

Deze minor is een samenwerking van het Instituut voor Life Science & Technology (ILST) en opleiding Voeding & Diëtetiek van de Academie voor Gezondheidsstudies (V&D). In deze minor leer je analyseren wat een gezond product is en wat een gezond product doet in het lichaam. Je gaat in op verschillende voedingsstoffen zoals koolhydraten, eiwitten en vetten en kijkt welke functie deze stoffen hebben in het
lichaam. Daarnaast werk je veel aan projecten rondom concrete vraagstukken uithet werkveld en aan de Food Innovation Bachelor's Award van het Voedingscentrum om (nieuwe) innovatieve en duurzame voedingsproducten te ontwikkelen of te verbeteren. Ook het in de markt zetten van een nieuw product komt aan bod.

De minor bestaat uit twee kwartalen waarbij zowel lessen en praktijkopdrachten gevolgd worden bij ILST (locatie van DoorenVeste) als bij V&D (locatie Wiebenga).

Wat leer je

  • Analytische methoden om voedingsproducten te analyseren en gezondheidsclaims te testen
  • Het aanpakken van concrete onderzoeksvragen uit het werkveld
  • Projectmanagement en kwaliteitszorg
  • Samenwerken met studenten uit verschillende disciplines

Vakkenoverzicht

Blok 1:

  • Voedingsleer (5 EC)
  • FIBA: Food Innovation Bachelor's Award (5 EC)
  • Marketing (5 EC)

Blok 2:

  • Voedingsmiddelenmicrobiologie & Kwaliteitszorg (5 EC)
  • Analyse- & Screeningsmethoden (5 EC)
  • Projectmatig werken in een onderzoeksproject (5 EC)

Aanmelden en inschrijven

  • Hanze-student Life Science & Technologie en Voeding en Diëtetiek

    Deze minor is toegankelijk voor studenten van de opleidingen Bio-informatica, Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek (beide afstudeerrichtingen), Chemie en Voeding en Diëtetiek die 60 ECTS uit hun propedeuse en 48 ECTS uit de hoofdfase hebben behaald. Studenten Chemische Technologie volgen de minor in het 1e semester van het vierde jaar. Voor hen geldt dat ze 60 ECTS uit hun propedeuse hebben behaald voor inschrijving. Aanmelden voor de minor kan via Osiris, tot 4 weken voor aanvang van de minor.

Veelgestelde vragen

Contact

Interessegebieden

  • Aarde en Milieu
  • Sport en Gezondheid
  • Techniek