'Gooi jezelf in het diepe'

  • Student aan het woord
Martijn

Built Environment student Martijn begon ooit op het mbo, op de opleiding Bouwkunde (niveau 4). Door tijdens die opleiding op de Hanze zijn verplichte keuzedeel te volgen, kwam hij al vroeg in aanraking met de aansluitende hbo-opleiding. Hierdoor werd hij meegenomen in de hbo-denkwijze en raakte hij al gauw overtuigd dat hij na zijn mbo nog door wilde met de hbo-opleiding Built Environment.

Martijn: “In het derde jaar kon je aangeven of je rechtstreeks de bouw in wilde of dat je nog door wilde naar het hbo. Ik wist al dat ik door wilde naar het hbo, want ik wilde uiteindelijk architect worden (hiervoor is een master architectuur noodzakelijk).”

De zoektocht naar wat bij je past

Achteraf is het volgens Martijn een hele goede keuze geweest om door te studeren. “Ik was nog jong en inmiddels heb ik een beter beeld gekregen van de bouwwereld en de architectuur. Het leuke aan de opleiding is dat je in het eerste jaar kennis maakt met zowel bouwkunde als civiele techniek en ruimtelijke ontwikkeling. Ik vond het bijvoorbeeld leuk om een keer een brug te ontwerpen. Toch is de passie voor de bouwkundige kant gebleven. Tijdens de minor Architectural Design kwam ik erachter dat ik wat praktischer ben ingesteld en dat architectuur, waar creativiteit juist belangrijk is, niet helemaal bij mij past.” Door actief te zijn bij studievereniging Hestia, onder andere met een rol in het bestuur, ontdekte Martijn dat leidinggeven hem aanspreekt. “Ik ben nog zoekende naar wat op langere termijn passend is voor mij. Gelukkig hebben we vanuit de studievereniging samenwerkingen met meerdere bedrijven en ontmoet je op de jaarlijkse bedrijvenmarkt ook veel organisaties, waardoor ik me genoeg kan oriënteren.”

Aansluiting mbo-hbo

“Ik heb een heel relaxt eerste jaar gehad. Alles klinkt logisch, doordat je het al op het mbo gehad hebt. Bij wiskunde en mechanica moet je wel even goed aan de bak, want dat is havo 5 niveau. Mijn advies is dan ook om elke les te volgen en het werk goed bij te houden.”

“De manier van projecten aanvliegen is anders op het hbo. Mbo was meer praktisch, terwijl je op het hbo ook na moet denken over de gebruiker en de omgeving. Je denkt meer na over de voorkant van een project.”

Tips voor nieuwe studenten

Voor toekomstige studenten heeft Martijn ook nog een aantal tips. “Bezoek sowieso een open dag en spreek mensen aan. Ik merk vaak dat ouders vooral de vragen stellen, maar het scheelt echt als je dit zelf doet. Gooi jezelf in het diepe, dat heb ik tot nu toe ook elke keer gedaan. Verder adviseer ik je om tijdens je studie een goede band op te bouwen met je coach. Als je dan ergens mee vastloopt, dan kun je makkelijk even langslopen of een mail sturen. De drempel is dan lager om contact te zoeken.”