Hanin studeerde Chemie en Chemische Technologie en werkt nu als proces specialist bij Tennet

  • Alumnus aan het woord
Hanin Al-Kailany.jpg

Alumnus Hanin Al-Kailany studeerde in 2014 af aan de opleiding Chemie, en ging daarna ook nog Chemische Technologie studeren. Na haar afstuderen in 2015 heeft ze al een aantal verschillende banen gehad, maar op dit moment werkt ze als proces specialist bij Tennet.

‘Oorspronkelijk was mijn plan om scheikundedocent te worden, maar tijdens mijn studie Chemie kwam ik erachter dat je met die opleiding veel meer kanten op kon. En ik ontdekte dat ik de chemisch technologische kant eigenlijk ook wel heel interessant vond, en dat een opleiding tot chemisch technoloog me nog meer opties zou bieden. Dus ben ik daarvoor gegaan.

Gelukkig kon ik die opleiding in drie jaar doen, omdat ik al wat vakken had gehaald. En het bleek uiteindelijk echt een goede keuze, want CT paste heel goed bij mij. Ik heb een fantastische studietijd gehad, de sfeer op de opleiding was heel goed en iedereen was heel toegankelijk.

Sinds mijn afstuderen heb ik al verschillende banen gehad. Na mijn afstuderen heb ik drie jaar bij de NAM gewerkt als production engineer. Hier was ik betrokken bij het opereren van gasproductie locaties in de Asset Groningen. Daarna heb ik de stap gemaakt naar een baan als Technical Support Specialist bij Baker Hughes, een bedrijf dat producten levert aan bedrijven die olie- of gasboringen doen.

Dat was toch niet zo mijn ding, en uiteindelijk ben ik via de banen bij TAQA Global en Spirit Energie bij Tennet uitgekomen. Op dit moment ben ik hier Process Specialist. Dat betekent dat ik de schakel ben tussen de klanten, degenen die de processen ontwerpen en de mensen die het plan gaan uitvoeren. Het is veel data verwerking, en dus iets minder technisch dan sommige andere banen die ik heb gehad, maar wel heel interessant.

Het klinkt misschien alsof ik veel ben gewisseld, maar ik vind het zelf heel belangrijk dat ik een baan heb waar ik me goed bij voel en die bij me past. En er zijn veel chemisch technologische bedrijven die mensen zoeken, dus je hebt binnen dit vakgebied gewoon de vrijheid om die keuzes te maken. Deze opleiding is daarom volgens mij ook erg geschikt voor mensen die scheikunde een leuk vakgebied vinden maar nog niet weten welke kan ze op willen, want er zijn zo veel mogelijkheden.

Toch heb ik uiteindelijk wel geconcludeerd dat ik wat diepgang miste in mijn werk, en daarom volg ik nu een parttime master Chemische Technologie aan de Universiteit Twente. Ik denk dat mijn praktische kennis ruim voldoende was, maar dat ik nog wat theoretische achtergrond miste voor de dingen die ik wil doen. Met deze master hoop ik die kennis te krijgen.

Hoewel ik mijn huidige baan leuk vind, zie ik mezelf over vijf jaar wel weer in een echt technische functie. Daar ligt mijn hart. Maar ik maak eerst mijn master af, en dan zien we wel weer verder.’