‘De chemische industrie kan veel nieuwe mensen gebruiken’

  • Alumnus aan het woord
Ruud Timmer.jpg

Ruud Timmer is manager in het Product & Process Development Center bij Avebe, waar veel studenten van de opleiding Chemische Technologie stage lopen.

‘Royal Avebe is een internationale coöperatie van aardappeltelers. Wij halen zetmeel en eiwitten uit de aardappels, en ontwikkelen en produceren producten op basis van deze ingrediënten voor de voedingsindustrie, voor in diervoeding en voor industriële toepassingen zoals de bouw en de textielindustrie. Sinds een paar jaar halen we ook eiwitten uit de aardappel voor menselijke consumptie. Het aardappeleiwit wordt onder andere gebruikt in vleesvervangers. Bij deze ontwikkelingen komen een hoop nieuwe vragen naar boven, en onze stagiairs helpen ons om die vragen op te lossen.

In 2018 openden we ons nieuwe innovatiecentrum met proeflaboratorium op het Zernike-terrein, waar we processen testen voordat ze naar onze productielocaties gaan. Veel 3e en 4e stagiairs van de opleiding Chemische Technologie gaan in ons innovatiecentrum aan de slag met bijvoorbeeld het opschalen van een nieuw proces of het verbeteren van een bestaand proces. Maar er zijn ook studenten die echt bij onze productielocaties aan de slag gaan.

We merken wel dat studenten steeds meer gericht zijn op duurzaamheid, en dat is voor ons erg fijn. Wij willen ook graag onze processen groener maken door bijvoorbeeld te zorgen dat onze fabrieken minder energie verbruiken. De studenten die binnenkomen hebben hier vaak een frisse blik op, en dat helpt ons enorm.

Volgens mij is de chemische technologie een erg belangrijk vakgebied dat de komende jaren veel goede nieuwe mensen kan gebruiken. Wij staan ook altijd open voor nieuw talent, en veel van onze stagiairs krijgen uiteindelijk een baan bij ons aangeboden. Als je grote processen en fabrieken interessant vindt, kun je volgens mij in deze sector veel betekenen.'