‘Ik wilde me graag met grote processen bezig houden’

  • Student aan het woord
Bram Wonink.jpg

Derdejaars Chemische Technologie Bram Wonink kon na het vwo niet zijn draai vinden op de universiteit. Hij zocht een technische opleiding waar hij praktisch bezig kon zijn met grote processen, dus kwam hij op het hbo terecht.

‘Ik ben begonnen met de opleidingen farmacie en scheikunde op de universiteit, maar dat was uiteindelijk toch niet echt wat voor mij. Ik zocht een technische opleiding die zich meer richtte op grotere processen, en op advies van de studieadviseur ben ik toen bij Chemische Technologie gaan kijken. En dat bleek heel goed bij mij te passen!

Het leukste aan de opleiding vind ik dat het heel duidelijk is waar je voor aan het leren bent. Alle theoretische vakken linken heel duidelijk aan de praktijkopdrachten en uiteindelijk ook aan het werk dat je gaat doen. Het is heel tastbaar. Op de middelbare school had ik nog wel eens het gevoel dat ik feitjes voor niks in mijn hoofd aan het stampen was, maar hier zit gewoon logica in.

Die logica maakt het voor mij makkelijk om mezelf te motiveren om te gaan leren. En die motivatie is wel belangrijk, want je moet wel bereid zijn om tijd in deze opleiding te stoppen. Het is allemaal goed te doen zolang je je goed voorbereid en dingen een beetje bijhoudt. Ook moet je voor deze opleiding denk ik niet bang zijn voor cijfertjes, want er zit wel redelijk wat wiskunde in, maar dat wordt gelukkig wel goed opgebouwd.

Alles wat je leert komt uiteindelijk samen bij de projecten waar je in groepjes aan werkt. In een van die projecten gingen we bijvoorbeeld aan de slag om zelf een fabriek te ontwerpen. Reactoren, tanks, pompen, leidingen en natuurlijk de kosten: alles moest je uitzoeken. Dan merk je pas hoeveel er eigenlijk bij komt kijken. Maar het is wel heel leuk, en geeft ook wel een beeld van wat je later als chemisch technoloog kunt gaan doen.

Ik weet nog niet precies wat ik wil gaan doen na mijn studie. Mijn plan is om eerst nog een master te gaan volgen aan de universiteit, en daarna wil ik waarschijnlijk in een fabriek gaan werken. Het liefst wel op het gebied van duurzaamheid. We hebben onlangs een groene challenge gedaan waarbij we mochten werken aan een opdracht vanuit een bedrijf in Delfzijl, zij hadden een vraag rondom duurzaamheid. Ik merkte dat ik dit wel heel leuk vond. En de industrie moet ook echt vergroenen, dus daar is nog genoeg werk te verzetten.’