‘De sfeer op de opleiding voelde gewoon goed’

  • Student aan het woord
Li de Vries.jpg

Li de Vries is derdejaars Chemische Technologie. Ze koos deze studie omdat de sfeer haar erg aansprak.

‘Ik zocht een studie die aansloot bij scheikunde en natuurkunde, de vakken die ik het leukst vond op de middelbare school. Ik heb erg getwijfeld wat het moest worden, maar uiteindelijk gaf de meeloopdag van Chemische Technologie de doorslag. De docenten waren erg open en aardig, en de sfeer voelde gewoon goed.

Mijn keuze zorgde ervoor dat ik naar Groningen moest verhuizen, want ik kom hier niet uit de buurt. Dat was in eerste instantie niet de bedoeling, maar de stad was zo leuk dat ik me hier snel thuis voelde. Ook de keuze voor de opleiding beviel heel goed. Het eerste half jaar was samen met studenten van Chemie, dus toen stonden we veel op het lab en leerden we de basis. Dat was wel even wennen, want ik had de opleiding vooral gekozen omdat ik de industriële kant heel interessant vond, en pas na dat eerste half jaar stapten we over naar die grote schaal.

Maar toen we eenmaal echt de chemische technologie in doken, was dat wel heel leuk en gevarieerd. Soms heb je gewoon les in een lokaal, een andere keer zit je achter de computer om dingen te modelleren, en dan sta je weer voor een praktijkles in de grote ZAP-proceshal. Die praktijk vond ik wel het allerleukst, dan zie je de processen die je hebt geleerd in het echt.

Ook vond ik het heel gaaf dat we een projectweek hadden met bedrijven, de Chemport Challenge. We gingen samen met enkele internationale studenten naar de bedrijven op het Chemiepark in Delfzijl om te zien hoe het daar was, en we mochten werken aan vragen die echt bij die bedrijven speelden. Die interactie was heel gaaf, en het was ook leuk om te zien waar je misschien wel terecht kan komen.

Inmiddels zit ik in mijn derde jaar, en ik heb aan het begin van dit jaar stage gelopen bij BioMCN. Hier heb ik gewerkt aan een warmtewisselaar. Ik had dit bedrijf gekozen omdat ze erg bezig zijn met duurzaamheid en biobased materialen, en die kant wil ik echt op. Mijn stage heeft dit besluit alleen maar sterker gemaakt, al twijfel ik nog wel of ik na mijn studie meteen ga werken. Misschien wil ik wel eerst nog een masteropleiding volgen. Maar dat hoef ik gelukkig later pas te beslissen.’