'Ik heb eerst een tweedehands camera gekocht waar ik voor de lol wat mee aan het fotograferen was'

  • Alumnus aan het woord
Alumni CMD

Sido Wetting is fotograaf en designer. Tijdens zijn studie schreef hij zich in bij de Kamer van Koophandel met zijn eigen bedrijf in fotografie. 'In die tijd heb ik veel contacten opgedaan en daar heb ik een mooi netwerk aan overgehouden. Op het moment van mijn afstuderen kon ik rondkomen van mijn inkomsten als ondernemer en ben ik hier mee verder gegaan.'

'Ik ben ooit begonnen op de opleiding Multimedia Concepting en Design met de richting Visual Design aan de Hanzehogeschool Groningen. Deze opleiding is later veranderd in Communicatie en Multimedia Design (Visual Design) en hier ben ik op afgestudeerd. De overstap van het volgen van een opleiding naar het hebben van een echte baan was voor mij best makkelijk. Aangezien ik tijdens mijn studie al was begonnen met ondernemen veranderde er wat dat betreft vrij weinig. Enkel was de stress van het studeren verdwenen en kon ik mij meer focussen op mijn onderneming. 

Ik heb in mijn tweede studiejaar een tweedehands spiegelreflexcamera gekocht voor iets van 80 euro, hier was ik toen voor de lol wat mee aan het fotograferen. Via een vriendin kwam ik toen aan mijn eerste echte fotografieopdracht. Voor deze opdracht heb ik foto's gemaakt voor het menu van een Grieks restaurant. Uiteindelijk kwamen er via via steeds vaker opdrachten op mijn pad, en dit is zo door blijven groeien. 

Als ondernemer doe ik erg veel verschillende dingen, primair zijn dat natuurlijk fotografie en design. Daarnaast komen er ook nog allemaal administratieve taken bij kijken, zoals de boekhouding, klantcontact, aqcuisitie etc. Ik heb erg veel variatie in mijn werk, dat maakt het erg leuk om te doen. Zo ben ik de ene dag bezig met het designen van een podiumbanner voor een Jiu-Jitsu wedstrijd en de andere dag maak ik foto’s bij Hooghoudt. Ik werk voornamelijk voor bedrijven omdat ik de marketingtechnische kant ook interessant vind. Zo probeer ik met mijn klanten mee te denken over wat de doelgroep juist aanspreekt en hoe een foto het best ingezet kan worden. Bij het fotograferen voor particulieren gaat het vaak om het mooi vastleggen van een bepaalde dag, dat vind ik minder uitdagend. Ik heb dit werk natuurlijk uitgekozen omdat ik hier gelukkig van wordt, maar helaas kan je als startend ondernemer niet alleen maar doen wat je leuk vindt. Zo vind ik het bijvoorbeeld minder leuk om bezig te zijn met mijn administratie of met acquisitie. Daarnaast verschilt het soms erg hoe druk het is, soms werk je dagen van 10 uur en soms heb je onverwachts een paar dagen vrij. 

Ik heb verder ook wel ambities in een vak wat buiten de fotografie ligt. Ik heb namelijk altijd wel interesse in de IT sector gehad. Het schrijven van code heeft me altijd alleen minder getrokken. Tegenwoordig zijn er wel steeds meer oplossingen voor low-code development. In mijn ervaring is er maar weinig vraag voor UX-developers die verder niet kunnen developen. Momenteel ben ik bezig om in mijn vrije tijd wat kennis op te doen van deze low-code development programma’s. Hier zie ik mijzelf later ook wel een baan in hebben. 

Als ik een tip moet geven aan studenten die bijna afstuderen, dan is het dat afstuderen best zwaar kan zijn. Probeer daarom om een leuke afstudeeropdracht te vinden!'