'Facility Management is heel veelzijdig'

  • Student aan het woord
Facility Management - gezonde werkomgeving

Robin is een enthousiaste en gedreven student Facility Management met een achtergrond in mbo podium- en evenemententechniek. Hoewel hij altijd al een passie had voor het werken in de productie, besloot Robin dat een hbo-opleiding een waardevolle toevoeging zou zijn om zijn leiderschapsvaardigheden verder te ontwikkelen. Hij heeft ervoor gekozen om de opleiding Facility Management te volgen, omdat dit vakgebied het meest aansloot bij zijn interesses.

‘Mijn ouders stimuleerden me om een hbo-opleiding te volgen, omdat ik nog jong was en nog niet zeker wist of ik mijn hele leven in de evenementensector wilde blijven werken. Hoewel ik aanvankelijk twijfelde en weinig interesse had in het studentenleven, besloot ik toch een hbo-opleiding te proberen.’

Na het verkennen van verschillende studiemogelijkheden, waaronder Leisure en eventmanagement, Communicatie en HRM, koos Robin uiteindelijk voor Facility Management. Hoewel hij eerst twijfels had vanwege de brede aard van de opleiding, schreef hij zich uiteindelijk toch in, omdat Facility Management de meeste raakvlakken had met zijn interesses. Hij las alles wat hij kon vinden over de opleiding en werd ook aangetrokken door de minor eventmanagement. ‘Tijdens mijn mbo-opleiding heb ik een keuzedeel gevolgd over het hbo, waarbij ik verschillende scholen bezocht tijdens open dagen om te bepalen welke opleiding het beste bij bij paste. Hierbij kwam ik tot de conclusie dat Facility Management mijn grootste interesse had.’

Levendig studentenleven

Tijdens zijn eerste jaar aan de opleiding heeft Robin een levendig studentenleven in Groningen opgebouwd en besloot hij ook daar te gaan wonen. Hij werkt nu door heel Nederland, maar heeft zijn basis in Groningen. Zijn ouders zijn blij dat hij af en toe nog naar huis komt, anders zou hij de stad bijna niet verlaten.

Robin is vooral geïnteresseerd in leiderschap en heeft tijdens de KEI-week de rol van eventmanager op zich genomen om te ontdekken of dit echt iets voor hem is. Daarnaast is hij voorzitter van de studievereniging (FaDi). Hoewel velen voor Facility Management kiezen vanwege de brede aard van de opleiding, had Robin juist een duidelijk doel voor ogen. Hij vindt het nu echter interessant om toch breder te kijken. Hoewel hij ook interesse heeft in huisvesting en gebouwen, heeft hij momenteel nog geen concrete plannen in die richting.

Voor studiekiezers met een mbo-achtergrond adviseert Robin om zeker van de studententijd te genieten, aangezien dit de leukste tijd van je leven is en je een enorm netwerk kunt opbouwen. Ook binnen Facility Management kun je je goed oriënteren op verschillende interessegebieden. Daarnaast benadrukt hij dat een hbo-diploma belangrijk is voor toekomstige carrièremogelijkheden. Hoewel ervaring essentieel is en groeimogelijkheden binnen het vakgebied zeker bestaan, wordt er bij het maken van een switch vaak ook gekeken naar het behaalde diploma in combinatie met werkervaring.