Een Facility Manager is een echte spin in het web

 • Bachelor
 • Voltijd
Facility Management - gezonde werkomgeving

Facility Management

Niveau
bachelor
Vorm
voltijd
Duur
4 jaar
Taal
Nederlands
Locaties
Groningen
Graad
Bachelor of Science
Credits
240 ECTS
Startmaanden
Start: september
 • Economie en Bedrijf

Wil jij ervoor zorgen dat anderen hun werk beter kunnen doen? Ben jij degene die een evenement vlekkeloos laat verlopen? Regel jij dat het patiënten of bewoners aan niets ontbreekt in een zieken- of verzorgingshuis? Dan is de studie Facility Management echt iets voor jou!

Projecten

Uniek aan ons onderwijs is dat je tijdens je studie met het werkveld, onderzoekers en andere studenten samenwerkt aan projecten. Zo werk je aan echte opdrachten en draag je bij aan concrete oplossingen voor actuele maatschappelijke vraagstukken.

Wij zijn Facility Management

Sla over
 • Brenda Raatjes

  Coördinator studentcoaching

  Brenda Facility Management
 • Willem Fust

  Docent & coördinator semester 1

  Willem Fust docent Facility Management
 • Lucia Poelstra

  Toelatings- en examencommissie

  Lucia Facility Management
 • Janet van Wijk

  Studentenzaken

  Janet Facility Management
 • Anke Roos - Mink

  Onderzoeker

  Anke Facility Management

Over deze studie

Wat is Facility Management?

De facility manager is verantwoordelijk voor een optimale werk-, verblijfs- en zorgomgeving. Dit kan bijvoorbeeld een kantoorgebouw, een bungalowpark, een ziekenhuis of een school zijn. Als facility manager ben je betrokken bij de bouw van een gebouw en denk je mee over de inrichting hiervan.  En vanaf het moment dat het gebouw in gebruik genomen wordt, draag jij zorg voor de gastvrijheid (hospitality), veiligheid van mensen, optimale werkomgeving, juiste parkeervoorzieningen, duurzame energie, beste communicatiemiddelen en een goed gewaardeerde cateringvoorziening.

Waar werken facility managers?

Facility managers werken tegenwoordig overal. Denk dan bijvoorbeeld aan een kantorenpark, een campus, een vakantieresort, een voetbalstadion, een ziekenhuis, een congrescentrum, een festivalterrein of een industrieterrein. Vraag een facility manager van dergelijke parken of gebouwen wat ze nu precies doen, grote kans dat ze zeggen:

"Ik zorg ervoor dat u uw werk beter kunt doen”

Wat leer je tijdens de opleiding Facility Management?

Gedurende de opleiding Facility Management leer jij hoe je (werk)ruimtes zodanig inricht dat gasten en medewerkers zich welkom voelen. Je leert je hoe de werk-, verblijfs- en zorgomgeving een bijdrage kan leveren aan de gezondheid van mensen. Ook leer je hoe deze omgeving een bijdrage levert aan een duurzame bedrijfsvoering. Daarnaast ontwikkel je jouw organisatietalent. Hoe zorg jij bijvoorbeeld ervoor dat evenementen gastvrij, soepel en veilig verlopen? En net zo belangrijk: hoe koop je nu verantwoord facilitaire services in? Kortom, tijdens de opleiding Facility Management leer je hoe je een gezonde, gastvrije en duurzame omgeving kan creëren voor mensen.

Werken als facility manager.

Werken als Facility Manager.jpg

Student Facility Management laat zien hoe het werkveld eruit kan zien.

Hoe ziet de opleiding Facility management eruit?

In het eerste jaar van de opleiding word je breed opgeleid. Je maakt kennis met de bedrijfskundige en organisatorische kant van facility management.  Daarnaast maak je kennis met de bouwkundige kant van het vak. Zo leer je om de mensgerichte (zachte) kant van het vak te combineren met de technische (harde) kant. Het jaar is, net als de jaren in de hoofdfase (jaar 2, 3, 4) ingedeeld in semesters (halve jaren). In elk semester staat een thema centraal, met daaraan een project gekoppeld. Verder volg je ondersteunende (theorie)vakken, om het project tot een zo goed mogelijk eindresultaat te brengen. Je voert projecten uit voor echte opdrachtgevers.

Indeling opleiding Facility Management.jpg

Na het eerste jaar ga je zelf meer richting geven aan je studie. Jij kiest wanneer jij welk onderwijs wil volgen. Door het onderwijs zo te kiezen en in te vullen, is het mogelijk om jezelf te specialiseren in bijvoorbeeld eventmanagement, inkoopmanagement of vastgoedmanagement. Tijdens het volgen van de drie onderwijssemesters in de hoofdfase, verdiep jij je kennis op deze gebieden. Je werkt samen in leergemeenschappen aan projecten waarin altijd de thema’s gastvrijheid, gezondheid en/of duurzaamheid aan de orde komen. Daarmee vergroot je je technische, bedrijfskundige, mensgerichte en commerciële kennis op het gebied van facility management.

Je werkt in de hoofdfase wederom voor echte opdrachtgevers in leergemeenschappen. Ook volg je een minor, dit is een semester onderwijs dat zowel verdiepend als verbredend kan zijn. Met de minoren die de opleiding Facility Management zelf aanbiedt, namelijk de minoren Inkoopmanagement, Eventmanagement, Veiligheidsmanagement en Leiderschap, kun jij je verder specialiseren als toekomstige Facility Management professional. Tijdens je stage, dat ook een semester duurt, doe je praktijkervaring op bij een bedrijf. Je bent vrij om ervoor kiezen de stage in het binnen- of buitenland te lopen. Het laatste semester ga je afstuderen, je voert een praktijkopdracht uit voor een zelfgekozen organisatie.

Persona's opleiding Facility Management.jpg

Na je afstuderen ben je in principe klaar om direct aan de slag te gaan en door te groeien in een functie als facility manager, consultant huisvesting, facilitair inkoper, eventmanager, hospitality manager, projectmanager of bijvoorbeeld cateringmanager. Je kunt er ook voor kiezen om nog verder te studeren, bijvoorbeeld aan een (deeltijd) master of door korte cursussen en trainingen te volgen bij HanzePro.

Facility Management in deeltijd

Deze opleiding kun je ook volgen in deeltijd. Informatie hierover vind je op HanzePro.nl, waar je al onze (deeltijd) opleidingen, cursussen en trainingen voor (werkende) professionals vindt.

 • Feiten & cijfers

  Benieuwd naar de mening van studenten over deze opleiding? En hoe de opleiding scoort in vergelijking met dezelfde opleiding bij andere hogescholen? Bekijk de feiten en cijfers op studiekeuze123.nl!

  Ga naar Studiekeuze123

Dit ga je doen

Jaar 1: propedeuse

In het eerste jaar maak je kennis met verschillende aspecten van Facility Management. Je ontdekt wat erbij komt kijken om faciliteiten optimaal en klantgericht te organiseren. Je leert hoe je huisvesting, (werkplek) inrichting en services organiseert met aandacht voor de eindgebruiker. Ook ontwikkel je vaardigheden als samenwerken, vergaderen, presenteren en een professionele houding.

Bekijk voor meer informatie de ECTS Onderwijscatalogus.

Jaar 2, 3 en 4: hoofdfase

In de hoofdfase volg je nog drie onderwijssemesters. Een semester waarin jij een dienstverlenings- en organisatievraagstuk uitwerkt en waarin je een facilitaire innovatie bedenkt. Een ander semester richt zicht met name op de huisvestingsstrategie van een organisatie en die werk je concreet uit in verschillende plannen. Het derde semester staat in het teken van gastvrijheid. Je denkt na over hoe je de klantbeleving kan verbeteren en je organiseert een evenement. Tijdens deze semesters werk je ook weer aan projecten in leergemeenschappen. Voorbeelden van projecten zijn: het ontwikkelen van een duurzaam beheersplan voor een brandweerkazerne; het bedenken van een nieuwe dienst die bijdraagt aan een gezonde omgeving; het lanceren van een product op het gebied van klantbeleving en gastvrijheid voor een festivalorganisatie.

Naast deze drie onderwijssemesters ga je ook nog een semester op stage. Je kiest zelf waar je stage wil lopen (zowel in Nederland als in het buitenland). Verder is er vrije keuzeruimte, waarin je een minor kunt kiezen. Dit kan een verdiepende minor zijn van de opleiding Facility Management (Inkoopmanagement, Eventmanagement, Veiligheidsmanagement en Leiderschap), maar ook een verbredende minor die aangeboden wordt door een andere opleiding of zelfs bij een andere school. Sommige studenten kiezen ervoor om een minor in het buitenland te volgen, ook dit is mogelijk.

In het vierde jaar combineer je een onderwijssemester met de voorbereiden op het afstuderen. In het tweede semester ga je dan daadwerkelijk een afstudeerstage en -opdracht uitvoeren bij een bedrijf.

Bekijk voor meer informatie de ECTS Onderwijscatalogus.

Na je studie

Doorstuderen

Na je bacheloropleiding Facility Management kun je verder studeren voor een mastertitel. Zo kun je ervoor kiezen om een doorstroommaster te volgen aan de Hanzehogeschool. Ook kun je verder studeren aan een universiteit. Daarnaast vind je bij HanzePro tal van cursussen, trainingen, post-hbo- en deeltijdopleidingen. 

Relevante masters voor studenten die afstuderen bij Facility Management:

 • Master Sociaal-Ruimtelijk Transitiemanagement (deeltijd / NL), Hanzehogeschool Groningen
 • Master International Communication (voltijd / EN), Hanzehogeschool Groningen
 • Master Interdisciplinary Business Professional (deeltijd / NL), Hanzehogeschool Groningen
 • Master in International Business and Management (voltijd / EN), Hanzehogeschool Groningen
 • Master of Science in Business Studies (Interdisciplinary Business Professional) (voltijd / EN), Hanzehogeschool Groningen

Aan het werk

Na deze vierjarige hbo-opleiding krijg je de graad Bachelor of Science en kun je aan de slag in de volgende rollen:

 • Manager
 • Projectleider
 • Consultant
 • Inkoper

Toelatingseisen

 • Direct toelaatbaar

Propedeuse hbo/wo

Ben je in het bezit van een hbo- of universitaire propedeuse? Dan ben je toelaatbaar tot de opleiding Facility Management.

Aanmelding & inschrijving

Heb je je definitieve studiekeuze gemaakt, meld je dan vóór 1 mei aan voor de studie via Studielink. Meld je je voor die datum aan dan heb je het zogenaamde toelatingsrecht. Dit betekent dat je het recht hebt om te worden toegelaten tot de studie, mits je voldoet aan de wettelijke toelatingseisen. Daarnaast heeft iedereen die zich aanmeldt voor 1 mei recht op een studiekeuzecheck.

Meld je je ná 1 mei aan, dan is deelname aan de studiekeuzecheck verplicht. Neem je niet deel aan de verplichte studiekeuzecheck, dan kan jouw inschrijving geweigerd worden. Om vanaf het begin van het studiejaar ingeschreven te staan, moet je je uiterlijk vóór 1 september aanmelden.

Studiekeuzecheck

Net als jij willen we graag dat je een studie kiest die bij je past en die je met succes af kunt ronden. Dat succes begint bij het kiezen van de juiste studie. Om te ontdekken of jij matcht met Facility Management, bieden we je de Studiekeuzecheck aan. 

De opleiding (International) Facility Management (FM/IFM) heeft voor de invulling van de studiekeuzecheck gekozen voor een matchingsdag.

Matchingsochtend of -middag

We vragen je om voor de matching een voorbereidingsopdracht te maken, vervolgens doorloop je samen met andere studenten die zich aangemeld hebben de matchingsochtend of -middag. Je gaat speeddaten, doet een samenwerkingsopdracht, een minicollege en krijgt nog meer inzicht in de werkwijze binnen (I)FM. Aan het eind van de matching maak je voor jezelf een test. Deze test levert een rood, oranje of groen advies op. Bij oranje of rood kun je een afspraak aanvragen met een studentcoach. 

De matchingsdag vindt dit jaar plaats op dinsdagochtend en -middag 11 juni 2024 en op donderdagochtend 29 augustus 2024.

Start studie

De studie start in september. Er zijn geen mogelijkheden om in februari te starten met deze opleiding.

Wisselen van studie?

Ben jij onzeker over je studiekeuze en denk je erover om te wisselen van studie? Binnen het economische domein is het mogelijk om te wisselen en daarbij te kiezen tussen andere economiegerichte opleiding. Wil je niet wachten tot volgend jaar voordat je met die studie kunt beginnen? Dan is het switch-programma iets voor jou. Klik hier voor meer informatie. 

Toelatingscommissie Facility Management

Interessegebieden

 • Economie en Bedrijf
Meld je aan via Studielink