Een facility manager zorgt voor een gastvrije, gezonde en duurzame werk-, leer- en woonomgeving

  • Bachelor
  • Voltijd
Facility Management - gezonde werkomgeving

Facility Management

Niveau
bachelor
Vorm
voltijd
Duur
4 jaar
Taal
Nederlands
Locaties
Groningen
Graad
Bachelor of Science
Credits
240 ECTS
Startmaanden
Start: september
  • Economie en Bedrijf

Een kantorenpark, campus, vakantieresort, voetbalstadion, ziekenhuis en een congrescentrum; ze zijn in een oogwenk gebouwd. Maar wie zorgt er vanaf het moment dat het gebouw er staat voor de gastvrijheid (hospitality), veiligheid, optimale werkplekken, de juiste parkeervoorzieningen, duurzaam energieverbruik, de beste communicatiemiddelen en een goed gewaardeerde cateringvoorziening? De facility manager!

Projecten

Uniek aan ons onderwijs is dat je tijdens je studie met het werkveld, onderzoekers en andere studenten samenwerkt aan projecten. Zo werk je aan echte opdrachten en draag je bij aan concrete oplossingen voor actuele maatschappelijke vraagstukken.

Wij zijn Facility Management

Sla over
  • Brenda Raatjes

    Coördinator studentcoaching

    Brenda Facility Management
  • Willem Fust

    Docent & coördinator semester 1

    Willem Fust docent Facility Management
  • Lucia Poelstra

    Toelatings- en examencommissie

    Lucia Facility Management
  • Janet van Wijk

    Studentenzaken

    Janet Facility Management
  • Anke Roos - Mink

    Docent & coördinator semester 1

    Anke Facility Management

Over deze studie

Als je kiest voor de studie Facility Management, dan ga je bezig met het inrichten van (werk)ruimtes waar gasten en medewerkers zich welkom voelen en hun werk kunnen doen in een gezonde omgeving. Je zorgt ervoor dat evenementen gastvrij, soepel en veilig verlopen. Daarnaast ben jij verantwoordelijk voor het zo duurzaam mogelijk inkopen van materialen. Je wordt opgeleid tot facility manager, die zich bezighoudt met de beleving van mensen in organisaties en openbare ruimtes. Zodra een gebouw staat, zorg jij voor de gastvrijheid (hospitality), veiligheid, optimale werkplekken, de juiste parkeervoorzieningen, duurzaam energieverbruik, de beste communicatiemiddelen en goed gewaardeerde cateringvoorzieningen. Wat zijn dan plekken waar je kunt werken? Denk dan bijvoorbeeld aan een kantorenpark, een campus, een vakantieresort, een voetbalstadion, een ziekenhuis, een congrescentrum, een festivalterrein of een industrieterrein. 

In het eerste jaar van de opleiding word je breed opgeleid. Je maakt kennis met zowel de harde (technische) kant van het vak, als met de zachte (mensgerichte) kant van het vak. Het jaar is, net als de jaren in de hoofdfase (jaar 2, 3, 4) ingedeeld in semesters (halve jaren). In elk semester staat een thema centraal, met daaran een project gekoppeld. Verder volg je ondersteunende (theorie)vakken, om het project tot een zo goed mogelijk eindresultaat te brengen. Je voert projecten uit voor echte opdrachtgevers.

Na het oriënterende eerste jaar ga je zelf meer richting geven aan je studie. Je verdiept je in projecten gerelateerd aan gastvrijheid, gezondheid of duurzaamheid. Daarmee vergroot je je technische, bedrijfskundige, mensgerichte en commerciële kennis op het gebied van facility management. Je werkt wederom voor echte opdrachtgevers in innovatiewerkplaatsen. Tijdens je stage doe je praktijkervaring op bij een bedrijf, je bent vrij om ervoor kiezen de stage in het buitenland te lopen. Daarnaast kies je een minor, dit is een semester onderwijs dat zowel verdiepend als verbredend kan zijn. Het laatste semester ga je afstuderen, je voert een praktijkopdracht uit voor een zelfgekozen organisatie.

Na je afstuderen ben je in principe klaar om direct aan de slag te gaan en door te groeien in een functie als facility manager, consultant huisvesting, facilitair inkoper, eventmanager, hospitality manager, projectmanager of bijvoorbeeld cateringmanager. Je kunt er ook voor kiezen om nog verder te studeren, bijvoorbeeld aan een (deeltijd) master of door korte cursussen en trainingen te volgen bij HanzePro. 

  • Feiten & cijfers

    Benieuwd naar de mening van studenten over deze opleiding? En hoe de opleiding scoort in vergelijking met dezelfde opleiding bij andere hogescholen? Bekijk de feiten en cijfers op studiekeuze123.nl!

    Ga naar Studiekeuze123

Dit ga je doen

Jaar 1

In het eerste jaar maak je kennis met verschillende aspecten van Facility Management. Je leert hoe je huisvesting, (werkplek) inrichting en services organiseert met aandacht voor de eindgebruiker. Je ontdekt wat er bij komt kijken om faciliteiten optimaal en klantgericht te organiseren. Ook ontwikkel je vaardigheden als samenwerken, vergaderen, presenteren en een professionele houding.

Jaar 2

Het tweede jaar is wederom opgedeeld in twee semesters. Beide semesters ga je weer aan een project werken. Voorbeelden van projecten zijn: het ontwikkelen van een duurzaam beheersplan voor een brandweerkazerne; het bedenken van een nieuwe dienst die bijdraagt aan een gezonde omgeving; het lanceren van een product op het gebied van klantbeleving en gastvrijheid voor een festivalorganisatie.

Jaar 3

Het jaar bestaat uit twee semesters, waarbij je in het eerste semester stage loopt. Je kiest zelf waar je stage wil lopen (zowel in Nederlands als in het buitenland). Het tweede semester is een vrije keuzeruimte, waarin je een minor kunt kiezen. Dit kan een verdiepende minor zijn die door jouw opleiding aangeboden wordt, maar ook een verbrendende minor die aangeboden wordt door een andere opleiding of zelfs bij een andere school. Sommige studenten kiezen ervoor om een minor in het buitenland te volgen, dit is ook mogelijk. 

Jaar 4

Het vierde jaar begint in het eerste semester weer met een thema en een daaraan gerelateerd project. Daarnaast ga je je vast voorbereiden op het afstuderen. Het tweede semester ga je dan daadwerkelijk een afstudeerstage en -opdracht uitvoeren bij een bedrijf. 

werken als Facility Manager

Werken als Facility Manager.jpg

Student Facility Management laat zien hoe het werkveld eruit kan zien.

Na je studie

Doorstuderen

Na je bacheloropleiding Facility Management kun je verder studeren voor een mastertitel. Zo kun je ervoor kiezen om een doorstroommaster te volgen aan de Hanzehogeschool. Ook kun je verder studeren aan een universiteit. Daarnaast vind je bij HanzePro tal van cursussen, trainingen, post-hbo- en deeltijdopleidingen. 

Relevante masters voor studenten die afstuderen bij Facility Management:

  • Master Sociaal-Ruimtelijk Transitiemanagement (deeltijd / NL), Hanzehogeschool Groningen
  • Master International Communication (voltijd / EN), Hanzehogeschool Groningen
  • Master Interdisciplinary Business Professional (deeltijd / NL), Hanzehogeschool Groningen
  • Master in International Business and Management (voltijd / EN), Hanzehogeschool Groningen
  • Master of Science in Business Studies (Interdisciplinary Business Professional) (voltijd / EN), Hanzehogeschool Groningen

Aan het werk

Na deze vierjarige hbo-opleiding krijg je de graad Bachelor of Science en kun je aan de slag in de volgende rollen:

  • Manager
  • Projectleider
  • Consultant
  • Inkoper

Toelatingseisen

  • Direct toelaatbaar

Propedeuse hbo/wo

Ben je in het bezit van een hbo- of universitaire propedeuse? Dan ben je toelaatbaar tot de opleiding Facility Management.

Aanmelding & inschrijving

Heb je je definitieve studiekeuze gemaakt, meld je dan vóór 1 mei aan voor de studie via Studielink. Meld je je voor die datum aan dan heb je het zogenaamde toelatingsrecht. Dit betekent dat je het recht hebt om te worden toegelaten tot de studie, mits je voldoet aan de wettelijke toelatingseisen. Daarnaast heeft iedereen die zich aanmeldt voor 1 mei recht op een studiekeuzecheck.

Meld je je ná 1 mei aan, dan is deelname aan de studiekeuzecheck verplicht. Neem je niet deel aan de verplichte studiekeuzecheck, dan kan jouw inschrijving geweigerd worden. Om vanaf het begin van het studiejaar ingeschreven te staan, moet je je uiterlijk vóór 1 september aanmelden.

Studiekeuzecheck

Net als jij willen we graag dat je een studie kiest die bij je past en die je met succes af kunt ronden. Dat succes begint bij het kiezen van de juiste studie. Om te ontdekken of jij matcht met Facility Management, bieden we je de Studiekeuzecheck aan. 

De opleiding (International) Facility Management (FM/IFM) heeft voor de invulling van de studiekeuzecheck gekozen voor een matchingsdag.

Matchingsochtend of -middag

We vragen je om voor de matching een voorbereidingsopdracht te maken, vervolgens doorloop je samen met andere studenten die zich aangemeld hebben de matchingsochtend of -middag. Je gaat speeddaten, doet een samenwerkingsopdracht, een minicollege en krijgt nog meer inzicht in de werkwijze binnen (I)FM. Aan het eind van de matching maak je voor jezelf een test. Deze test levert een rood, oranje of groen advies op. Bij oranje of rood kun je een afspraak aanvragen met een studentcoach. 

De matchingsdag vindt dit jaar plaats op dinsdagochtend en -middag 11 juni 2024 en op donderdagochtend 29 augustus 2024.

Start studie

De studie start in september. Er zijn geen mogelijkheden om in februari te starten met deze opleiding.

Wisselen van studie?

Ben jij onzeker over je studiekeuze en denk je erover om te wisselen van studie? Binnen het economische domein is het mogelijk om te wisselen en daarbij te kiezen tussen andere economiegerichte opleiding. Wil je niet wachten tot volgend jaar voordat je met die studie kunt beginnen? Dan is het switch-programma iets voor jou. Klik hier voor meer informatie. 

Toelatingscommissie Facility Management

Interessegebieden

  • Economie en Bedrijf
Meld je aan via Studielink