Sociaal werk is mensenwerk

 • Bachelor
 • Voltijd
20210517 Hanze LOWRES 051.jpg

Social Work

Niveau
bachelor
Vorm
voltijd
Duur
4 jaar
Locaties
Groningen
 • Gedrag en Maatschappij

Wil jij iets betekenen voor mensen die tijdelijk of langdurig ondersteuning nodig hebben? En wil jij opkomen voor de belangen van kwetsbare groepen? Dan is de opleiding Social Work iets voor jou.

Projecten

Uniek aan ons onderwijs is dat je tijdens je studie met het werkveld, onderzoekers en andere studenten samenwerkt aan projecten. Zo werk je aan echte opdrachten en draag je bij aan concrete oplossingen voor actuele maatschappelijke vraagstukken.

Wij zijn Social Work

Sla over
 • Jelco Caro

  Opleidingsmanager

  HANZE230184_Jelco Caro.jpg
 • Wilma Prummel

  Opleidingsmanager

  HANZE230184_Wilma prummel-2.jpg
 • Ingrid van der Zee

  Docent

  HANZE230184_Ingrid van der Zee.jpg
 • Joost van Balveren

  Docent

  HANZE230184_Joost van Balveren.jpg
 • Elien Timmer

  Management - en onderwijsondersteuner

  HANZE230184_Elien Timmer-Deze gebruiken.jpg

Over deze studie

Als sociaal werker leer je (groepen) mensen te ondersteunen die om verschillende redenen vastlopen in hun leven. Dit doe je in en samen met hun eigen omgeving en andere professionals. Daarbij werk je vanuit de beroepscode, mensenrechten en wet- en regelgeving. Vanaf de start van de opleiding werk je aan maatschappelijke vraagstukken in onze regio en ga je opzoek naar oplossingen voor individuen en groepen. Denk bijvoorbeeld aan (kinder)armoede, werkeloosheid, vergrijzing en vluchtelingen.

Social Work in deeltijd

Je kunt de opleiding Social Work ook volgen in deeltijd. Informatie hierover vind je op HanzePro.nl, waar je al onze (deeltijd) opleidingen, cursussen en trainingen voor (werkende) professionals vindt.

 • Feiten en cijfers

  Benieuwd naar de mening van studenten over deze opleiding? En hoe de opleiding scoort in vergelijking met dezelfde opleiding bij andere hogescholen? Bekijk de feiten en cijfers op studiekeuze123.nl

  Ga naar studiekeuze123

Dit ga je doen

Jaar 1 & 2

Het eerste jaar en de eerste helft van het tweede jaar leggen we de gemeenschappelijke basis van het beroep sociaal werk. Je werkt dan samen met medestudenten aan beroepsopdrachten binnen verschillende semesters.

Je werkt vanaf het eerste jaar aan vraagstukken uit de praktijk. Zo maak je direct kennis met het beroep en het werkveld. Je start met een semester over armoede en de beroepsopgave van de sociaal werker. In dit semester maak je kennis met wetenschappen zoals psychologie, pedagogiek en sociologie.
Je leert vanuit verschillende perspectieven naar het vraagstuk kijken. Ook word je getraind om gesprekken te voeren, zodat je aansluit bij wat de ander nodig heeft. Je zal begeleid worden in je professionele ontwikkeling en persoonsvorming. We zijn een grote opleiding, maar zijn georganiseerd in kleinere teams. We vinden het belangrijk om aandacht voor elkaar te hebben en een leergemeenschap te vormen.

In de tweede helft van het tweede jaar verdiep je je in een profiel. Je kunt kiezen uit welzijn & samenleving, zorg of jeugd. Welk profiel je ook kiest, je wordt opgeleid tot een breed inzetbare sociaal werker.

Jaar 3 & 4

In het derde jaar ga je op stage en in het vierde jaar volg je een minor en werk je aan de eindopdracht. Je gaat een interventie ontwerpen waarmee je het professioneel handelen verbetert en het sociaal functioneren van mensen bevordert.

Na je studie

Doorstuderen

Na je studie kun je aan het werk of doorstromen naar de master Social Work, de master Healthy Ageing Professional of de master Energy for Society van de Hanzehogeschool Groningen. Je kunt ook kiezen voor een universitair schakelprogramma.

Aan het werk

Als je bent afgestudeerd, ben je sociaal werker. Daarbinnen zijn allerlei keuzes mogelijk, bijvoorbeeld:

 • ambulant (jongeren) werker
 • medewerker sociaal wijkteam
 • jeugd- en gezinsprofessional
 • hulpverlener in de verslavingszorg
 • begeleider in de GGZ, gehandicapten- of ouderenzorg

Toelatingseisen

 • Direct toelaatbaar

Heb je je definitieve studiekeuze gemaakt, meld je dan vóór 1 mei aan voor de studie via Studielink.  Meld je je voor die datum aan dan heb je het zogenaamde toelatingsrecht. Dit betekent dat je het recht hebt om te worden toegelaten tot de studie, mits je voldoet aan de wettelijke (en eventueel aanvullende) toelatingseisen.

De uiterste aanmelddatum in Studielink is 24 augustus.

Verplichte Studiekeuzecheck

Net als jij willen we graag dat je een studie kiest die bij je past en die je met succes af kunt ronden. Dat succes begint bij het kiezen van de juiste studie. Om te ontdekken of jij matcht met de studie doe je bij Social Work een verplichte Studiekeuzecheck. 

Waar bestaat de Studiekeuzecheck van Social Work uit?
 • Opdracht: leren van de theorie, online hoorcollege en het maken van een opdracht 
 • Groepsgesprek op de Hanzehogeschool. Mocht je het fijn vinden om na afloop een individueel gesprek met een docent te voeren omdat je twijfelt of om andere redenen, dan is dat mogelijk.

Deadline Studiekeuzecheck

De terugkoppeling van het resultaat vindt plaats als zowel de opdracht is gemaakt en het gesprek heeft plaats gevonden.  

 • Datum online hoorcollege: 1 juni 2023

Data groepsgesprekken: 8 juni, 9 juni en 16 juni 2023

 • Datum online hoorcollege: 22 juni 2023

Data groepsgesprekken: 29 juni, 30 juni, 6 juli 2023

Zodra je je hebt aangemeld voor de opleiding via Studielink, ontvang je op het mailadres waarmee jij je hebt aangemeld meer informatie over de Studiekeuzecheck. ​Na je deelname ontvang je een positief of negatief advies. Het advies is niet bindend, maar we adviseren bij een negatief advies wel om je studiekeuze te heroverwegen. Indien wenselijk kun je contact opnemen met Hanze Studiekeuzeadvies

Je mag één keer per jaar deelnemen aan een Studiekeuzecheck.

Wanneer hoef je de Studiekeuzecheck niet te doen?

 • Als je een Studiekeuzecheck hebt gedaan voor studiejaar 2022-2023 of studiejaar 2023-2024 voor een andere Social Work opleiding en een positief advies hebt ontvangen.
 • Hebt deelgenomen aan het keuzedeel 'doorstroom naar HBO mens en maatschappij' of 'voorbereiding hbo', bij Social Work aan de Hanzehogeschool en een voldoende hebt gehaald.

  In beide gevallen stuur je het bewijs van het positieve advies/ deelname zo spoedig mogelijk, maar vóór 20 juni 2023, naar [email protected]. Dit bewijs is onderdeel van je inschrijving en is noodzakelijk om je inschrijving compleet te maken.

Vragen over de SKC?
Neem contact op met de opleiding Social Work via [email protected]

Voor alle andere vragen over de opleiding Social Work kan je contact opnemen via [email protected].

Start studie

De studie start in september. Er zijn geen mogelijkheden om in februari te starten met deze opleiding.

Stel je vraag

Interessegebieden

 • Gedrag en Maatschappij
Meld je aan via Studielink