Een menselijk gezicht in het doolhof van wetten en regels

 • Bachelor
 • Voltijd
Student Ilse in de binnenstad van Groningen

Sociaal-Juridische Dienstverlening

Niveau
bachelor
Vorm
voltijd
Duur
4 jaren
Taal
Nederlands
Locaties
Groningen
Graad
Bachelor of Laws
Credits
240 ECTS
Startmaanden
Start: september
 • Recht en Bestuur
 • Gedrag en Maatschappij

Ben jij maatschappelijk betrokken en wil je mensen helpen bij het oplossen van hun juridische en financiële problemen? Bied jij een helpende hand aan mensen in een kwetsbare positie en wil je hen wegwijs maken in het doolhof van wetten en regels, rechten en plichten? Dan is Sociaal Juridische Dienstverlening iets voor jou.

Projecten

Uniek aan ons onderwijs is dat je tijdens je studie met het werkveld, onderzoekers en andere studenten samenwerkt aan projecten. Zo werk je aan echte opdrachten en draag je bij aan concrete oplossingen voor actuele maatschappelijke vraagstukken.

Wij zijn Sociaal Juridische Dienstverlening

Sla over
 • Leon Dols

  Opleidingsmanager

  HANZE230008_Leon Dols.jpg
 • Jolieke Westerhof

  Medewerker Studievoortgang

  Jolieke Westerhof
 • Marieke Batting

  Docent Socialezekerheidsrecht

  Marieke Batting
 • Jettie van de Worp

  Docent

  Jettie van de Worp
 • Vincent Wobben

  Docent

  HANZE230008_Vincent Wobben.jpg
 • Anke Hornstra

  Docent

  Anke Hornstra

Over deze studie

Voor veel mensen zijn onze wetten en regels te ingewikkeld. Als sociaal juridisch dienstverlener adviseer je mensen die in een kwetsbare positie zitten. Denk hierbij aan schulden, werkloosheid, ziekte, armoede en laaggeletterdheid. Jij helpt ze hun weg te vinden in het doolhof van wetten en regels, rechten en plichten.

Je doet kennis op over diverse rechtsgebieden, zoals het huurrecht, arbeidsrecht, socialezekerheidsrecht en strafrecht. Al in het eerste jaar van de opleiding pas je je juridische kennis toe in de praktijk. Daarbij word je uitgedaagd met gespreksoefeningen en opdrachten die de kern raken van de multiproblematiek in Nederland.

Past dit bij jou? Beschik je over een goede beheersing van de Nederlandse taal, ben je sociaal en kun je je goed inleven in anderen? Dan is Sociaal Juridische Dienstverlening iets voor jou! In onderstaande video vertellen onze afgestudeerden waar ze aan het werk zijn, zodat je alvast een beeld krijgt van wat je later kunt worden.

Sociaal Juridische Dienstverlening in deeltijd
Je kunt de opleiding Sociaal Juridische Dienstverlening ook volgen in deeltijd. Informatie hierover vind je op HanzePro.nl, waar je al onze (deeltijd) opleidingen, cursussen en trainingen voor (werkende) professionals vindt.

screenshot-alumnivideosjd-nieuw.PNG
 • Feiten & cijfers

  Benieuwd naar de mening van studenten over deze opleiding? En hoe de opleiding scoort in vergelijking met dezelfde opleiding bij andere hogescholen? Bekijk de feiten en cijfers op studiekeuze123.nl!

  Ga naar studiekeuze123

Dit ga je doen

Jaar 1

In het eerste jaar leren we je de basisprincipes van het recht, zowel in het publieke domein, het sociale domein als het zakelijke domein. Je leert hoe wetboeken werken, juridisch te analyseren en maakt kennis met de juridische vaktaal. Ook verdiep je je in sociale psychologie en krijg je inzicht in menselijk gedrag. Je leert gesprekken met cliënten aangaan en juridisch advies te geven. Zo ga je in gesprek met mensen die inkomensverlies lijden door bijvoorbeeld ontslag of arbeidsongeschiktheid. Hierbij komen onderwerpen als arbeidsrecht en socialezekerheidsrecht volop aan bod.

Het eerste jaar van de opleiding Sociaal Juridische Dienstverlening is gelijk aan die van de opleiding HBO-Rechten. Beide opleidingen hebben namelijk best wat overeenkomsten. Zo kun je eventueel na het eerste jaar nog switchen.

Jaar 2

In het tweede jaar van de opleiding Sociaal Juridische Dienstverlening ga je meer de diepte in en ontwikkel jij je tot een echte juridische dienstverlener. Je leert veel over wetgeving zoals strafrecht, sociale wetgeving, vreemdelingenrecht en arbeidsrecht. Maar ook de praktijk van re-integratie, begeleiding en coaching van cliënten en schuldhulpverlening komt aan bod. Daarbij word je uitgedaagd met gespreksoefeningen en opdrachten die de kern raken van de multiproblematiek van kwetsbare mensen in Nederland.

Ook ga je in het tweede jaar met medestudenten aan de slag met vraagstukken uit de praktijk. Echte opdrachtgevers uit Groningen en omstreken hebben jouw advies nodig. Je neemt je eerste serieuze stappen in de wereld van sociaal juridische dienstverlening.

Jaar 3

IIn je derde jaar ga je je verder specialiseren door te kiezen voor de specialisatie Werk, Inkomen & Zorg (WIZ) of Dwang, Ondersteuning & Zorg (DOZ). Kies je voor WIZ? Dan word jij een specialist in sociaaljuridische vraagstukken bij organisaties zoals de gemeente, het UWV of een re-integratiebureau. In de specialisatie DOZ ligt de nadruk op sociaaljuridische vraagstukken bij organisaties zoals de verslavingszorg, een Penitentiaire Inrichting of de Raad voor de Kinderbescherming. In het derde jaar ga je ook op stage.

Jaar 4

In het vierde jaar mag je een half jaar studietijd zelf invullen, bijvoorbeeld door het volgen van een minor of te studeren in het buitenland. Het sluitstuk van de opleiding is je afstudeeropdracht: je voert een toegepast onderzoek uit voor een opdrachtgever. Deze periode biedt volop de mogelijkheid om alvast waardevolle contacten te leggen met potentiële werkgevers. Veel studenten vinden zo hun eerste baan!

Na je studie

Doorstuderen

Na je bacheloropleiding Sociaal Juridische Dienstverlening kun je verder studeren door het volgen van een masteropleiding. Zo kun je ervoor kiezen om een doorstroommaster te volgen op de Hanzehogeschool, zoals onze Master Toegepast Recht. Ook kun je verder studeren aan een universiteit, bijvoorbeeld de Rijksuniversiteit Groningen. 

Studenten van de opleiding Sociaal Juridische Dienstverlening die doorstuderen, kiezen vaak voor:

Aan het werk

Na deze vierjarige hbo-opleiding krijg je de graad Bachelor of Laws en kun je bij verschillende organisaties aan de slag in uiteenlopende functies. Voorbeelden van functies zijn:

 • Schuldhulpverlener
 • Consulent Werk en Inkomen bij een gemeente of het UWV
 • Hoor- en beslismedewerker bij de IND
 • Reclasseringswerker
 • Bewindvoerder
 • Casemanager bij de verslavingszorg
 • Juridisch adviseur bij WIJ(K) teams

Toelatingseisen

 • Direct toelaatbaar

Aanmelding & inschrijving

Heb je je definitieve studiekeuze gemaakt, meld je dan vóór 1 mei aan voor de studie via Studielink. Meld je je voor die datum aan dan heb je het zogenaamde toelatingsrecht. Dit betekent dat je het recht hebt om te worden toegelaten tot de studie, mits je voldoet aan de wettelijke toelatingseisen. Daarnaast heeft iedereen die zich aanmeldt voor 1 mei recht op een studiekeuzecheck.

Meld je je ná 1 mei aan, dan is deelname aan de studiekeuzecheck verplicht. Neem je niet deel aan de verplichte studiekeuzecheck, dan kan jouw inschrijving geweigerd worden. Om vanaf het begin van het studiejaar ingeschreven te staan, moet je je uiterlijk vóór 1 september aanmelden.

Studiekeuzecheck

Net als jij willen we graag dat je een studie kiest die bij je past en die je met succes af kunt ronden. Dat succes begint bij het kiezen van de juiste studie. Om te ontdekken of jij matcht met Sociaal Juridische Dienstverlening, bieden we je de Studiekeuzecheck aan. 

Voor de studiekeuzecheck van Sociaal Juridische Dienstverlening vul je een online vragenformulier in en vragen we ook naar je motivatie om voor deze studie te kiezen. Bekijk hier aan welke eisen de motivatiebrief moet voldoen. Ook word je geacht deel te nemen aan één van onze meeloopdagen waar je een huiswerkopdracht voor maakt. Op deze pagina lees je meer over de studiekeuzecheck van Sociaal Juridische Dienstverlening.

Start studie

De studie start in september. Er zijn geen mogelijkheden om in februari te starten met deze opleiding.

Wisselen van studie?

Ben jij onzeker over je studiekeuze en denk je erover om te wisselen van studie? Binnen het economische domein is het mogelijk om te wisselen en daarbij te kiezen tussen een andere economiegerichte opleiding. Wil je niet wachten tot volgend jaar voordat je met die studie kunt beginnen? Dan is het switch-programma iets voor jou. Klik hier voor meer informatie. 

Interessegebieden

 • Gedrag en Maatschappij
 • Recht en Bestuur
Meld je aan via Studielink