‘Als bewindvoerder beheer ik de geldzaken van zo’n 85 klanten’

  • Alumnus aan het woord
HANZE220088 Wouter - Alumni-6.jpg

In 2015 haalde Wouter Lode zijn diploma bij de opleiding Sociaal Juridische Dienstverlening. Sinds vijf jaar werkt hij als bewindvoerder bij Kompas Zuidlaren.

‘Toen ik aan de slag ging als bewindvoerder kon ik mij maar moeilijk voorstellen wat ik van dag tot dag zou gaan doen. Weliswaar heb ik tijdens de opleiding het vak Personen- en Familierecht gehad, met onderwerpen als mentorschap en curatele, maar pas in de praktijk leer je dit echt. Plat gezegd is het vrij eenvoudig: Ik beheer de portemonnee van de klant.

Ons kantoor is door de rechtbank aangesteld om de vermogensrechtelijke belangen van de klant te behartigen. Dit betekent dat ik de geldzaken regel van mensen die dat zelf niet (meer) kunnen. Ik heb zelf zo’n 85 klanten waarvoor ik de financiële situatie gezond probeer te houden. Tegelijkertijd probeer ik de klanten ook tevreden te houden door hen voldoende geld over te maken om van te leven. Hier kan een spanningsveld ontstaan. Zeker als klanten maar weinig inkomsten hebben.

Ik ben eerste aanspreekpunt voor klanten, begeleiders, banken, gemeenten internetproviders, zorgverzekeringen, woningbouwverenigingen, zorgverleners en ik leg verantwoording af aan de rechtbank. De diversiteit van mensen en rechtsgebieden waar je mee te maken krijgt is de rode draad die zich doortrekt vanuit de opleiding. Deze afwisseling is precies wat de opleiding en het werk fris en verrassend houdt. Niet elke dag is anders, maar zolang het dat wel kan zijn, blijft er voldoende uitdaging.

Om deze uitdaging aan te gaan, je goed staande te houden in het werkveld, zijn er twee dingen enorm belangrijk. Communicatie en kennis van zaken. Zorg dat je weet waar je het over hebt. Of het nou huurrecht is of erfrecht, een asielprocedure of een kort geding. En hoe breng je vervolgens je boodschap over. Hoe maak je contact?

Dat is dan ook precies wat de opleiding mij gebracht heeft. Theoretische kennisvakken afgewisseld met praktische training. Je groeit langzaam in je professionele rol en dankzij de opleiding heb ik vertrouwen in mijn boodschap.’