'Ik weet hoe sport vrouwen kan empoweren'

  • Alumnus aan het woord
Andrea Gonzalez Duarte
Barrio Boxing

Andrea Gonzalez Duarte, alumna van de opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening, werd geboren in Bogota, de hoofdstad van Colombia. Als baby werd ze geadopteerd door een Nederlands gezin. Sinds 2019 woont ze weer in Colombia, waar ze de Mi Barrio Mi Sueño Foundation oprichtte. ‘Mijn Wijk Mijn Droom’ is een stichting die vrouwen en kinderen in hun kracht wil zetten.

“Ik ben in Nederland opgegroeid, vlakbij Sneek. Daar heb ik eerst het CIOS gedaan, dus veel gesport. Daardoor weet ik hoe sport mensen, vrouwen kan empoweren. Daarna heb ik Maatschappelijk Werk en Dienstverlening aan de Hanze gestudeerd. Tijdens de opleiding deed ik een minor op Curaçao, waar ik mijn vriend ontmoette. Na tweeënhalf jaar Curaçao wilden we een nieuwe uitdaging en zijn we naar Colombia gegaan, ook om te ontdekken uit welke cultuur ik eigenlijk kom. We wonen in Medellín, de stad van de eeuwige lente. Een stad die volop in ontwikkeling is.” 

Genoeg is genoeg 

“Tijdens de pandemie is alles een beetje bij elkaar gekomen. We zaten hier acht maanden in lockdown en je mocht maar één keer in de week naar buiten voor boodschappen. Mensen leden honger. 42 procent werkt hier informeel, dat wil zeggen: een dag niet gewerkt is een dag geen inkomen. Toen realiseerde ik me dat ik iets moest doen met mijn maatschappelijke opleiding en zijn we voedselpakketten gaan uitdelen. Tijdens het uitdelen van de voedselpakketten hoorden we vaak geluiden van misbruik en geweld in huis. Geweld tegen vrouwen en kinderen. Mijn moeder had een gewelddadige relatie, dat heeft mijn hele leven bepaald. Daardoor ben ik geadopteerd. Daardoor ben ik in Nederland opgegroeid en heb ik gestudeerd. Daardoor heb ik nu de tools en de power om te zeggen: genoeg is genoeg. Ik weet dat ik geen heel land kan veranderen, maar ik doe wat in mijn kracht ligt.  
 
Vervolgens zijn we Barrio Boxing gestart voor meiden en vrouwen om zich te weren tegen het dagelijks geweld. We zijn begonnen met Engelse les en met het armbandjesproject waar alleenstaande moeders een inkomen mee verdienen. We zijn ovens gaan uitdelen, want de meeste vrouwen koken op hout en dat is heel schadelijk voor je longen. Er overlijden nog steeds twee miljoen mensen aan de gevolgen van in huis koken op hout.” 

India 

“Ik kom net uit een gesprek om het Barrio Boxing-project ook in India te starten. Mijn droom is om vrouwen over de hele wereld te empoweren. Gelijkheid creëren. Zorgen dat alle kinderen te eten hebben. Dat Mi Barrio Mi Sueño van een stichting een movement wordt. De vaardigheden die ik tijdens mijn opleiding heb geleerd, gebruik ik dagelijks. Het praten met de kinderen, het me kunnen inleven in iemand anders situatie, het erkennen wie ik ben. Door de opleiding kan ik dit doen, heb ik de tools om dit te doen. Ik heb van mijn werk mijn missie kunnen maken. Each one can make a difference, together we can make a change.”