Word een praktische jurist in een veranderende wereld

 • Bachelor
 • Voltijd
 • 4 jaren
Student HBO-Rechten Samuel in het Forum Groningen in 2023

HBO-Rechten

Niveau
bachelor
Vorm
voltijd
Duur
4 jaren
Taal
Nederlands
Locaties
Groningen
Graad
Bachelor of Laws
Credits
240 ECTS
Startmaanden
Start: september
 • Recht en Bestuur
 • Economie en Management

Ben jij een oplossingsgerichte doorzetter die het interessant vindt om alledaagse problemen juridisch tot op de bodem uit te pluizen? Wil jij je verdiepen in (inter)nationale wet- en regelgeving en het verschil maken als praktijkgerichte hbo-jurist? Dan is HBO-Rechten iets voor jou.

Projecten

Uniek aan ons onderwijs is dat je tijdens je studie met het werkveld, onderzoekers en andere studenten samenwerkt aan projecten. Zo werk je aan echte opdrachten en draag je bij aan concrete oplossingen voor actuele maatschappelijke vraagstukken.

Wij zijn HBO-Rechten

Sla over
 • Margret Timmermans

  Opleidingsmanager

  HANZE230008_Margret Timmermans.jpg
 • Marlin Beukers

  Onderwijsondersteuner

  HANZE230008_Marlin-2.jpg
 • Paul Boezeman

  Docent Recht

  HANZE230008_Paul Boezeman.jpg
 • Rosanne Schriever

  Docent Ondernemingsrecht

  Rosanne Schriever
 • Bernd Veenema

  Docent Arbeidsrecht

  HANZE230008_Bernd Veenema.jpg
 • Ina Wolting

  Docent Ethiek

  Ina Wolting

Over deze studie

Als je kiest voor HBO-Rechten, vind je het interessant om alledaagse problemen juridisch tot op de bodem uit te pluizen. Denk bijvoorbeeld aan een hotelketen die niet meer aan zijn financiële verplichtingen kan voldoen. Wat gebeurt er in dat geval met de gasten die al geboekt hebben? En hoe adviseer je een gemeente over het verlenen van een vergunning voor een groot evenement? Of een echtpaar heeft samen een goedlopend bedrijf, maar gaat scheiden. Hoe gaat het dan verder met het bedrijf?

Na grondige analyse van een juridische vraag of een probleem ben je vooral geïnteresseerd in oplossingen. Je geeft bijvoorbeeld juridisch advies over arbeidscontracten, ontslag of aansprakelijkheid, je beoordeelt juridische risico’s, je beslist op een bezwaarschrift, je maakt een verweerschrift, een contract of een akte.

Past dit bij jou? Beschik je over een goede beheersing van de Nederlandse taal, kun je goed analyseren en sta je verbaal sterk in je schoenen? Dan is HBO-Rechten iets voor jou! In onderstaande video vertellen onze afgestudeerden waar ze aan het werk zijn, zodat je alvast een beeld krijgt van wat je later kunt worden.

HBO-Rechten in deeltijd
Je kunt de opleiding HBO-Rechten ook volgen in deeltijd. Informatie hierover vind je op HanzePro.nl, waar je al onze (deeltijd) opleidingen, cursussen en trainingen voor (werkende) professionals vindt.

screenshot-alumnivideorev-nieuw.PNG
 • Feiten & cijfers

  Benieuwd naar de mening van studenten over deze opleiding? En hoe de opleiding scoort in vergelijking met dezelfde opleiding bij andere hogescholen? Bekijk de feiten en cijfers op studiekeuze123.nl!

  Ga naar Studiekeuze123

Dit ga je doen

Jaar 1

In het eerste jaar leren we je de basisprincipes van het recht, zowel in het publieke domein, het sociale domein als het zakelijke domein. Je leert hoe wetboeken werken, juridisch te analyseren en maakt kennis met de juridische vaktaal. Ook ga je gelijk met de praktijk aan de slag door een bezwaarprocedure en zitting voor te bereiden waar jij gaat pleiten. Maar ook de juridische aspecten van ondernemerschap komen aan bod (startups, faillissementen), evenals actuele thema’s zoals privacy, cybercrime, energie en klimaat.

Het eerste jaar van de opleiding HBO-Rechten is gelijk aan die van de opleiding Sociaal Juridische Dienstverlening. Beide opleidingen hebben namelijk best wat overeenkomsten. Zo kun je eventueel na het eerste jaar nog switchen.

Jaar 2

In het tweede jaar van de opleiding HBO-Rechten ga je meer de diepte in en ontwikkel jij je tot een breed inzetbare, praktijkgerichte jurist. Je leert veel over onderwerpen als bestuursrecht, Europees recht, ICT-recht, ondernemingsrecht, arbeidsrecht en burgerlijk procesrecht. Vanaf het tweede jaar werk je veel in groepsverband aan juridische vraagstukken uit de praktijk. Echte opdrachtgevers uit Groningen en omstreken hebben jouw advies nodig. Op deze manier doe je al belangrijke werkervaring op tijdens je studie!

Jaar 3

In je derde jaar ga je je verder specialiseren door te kiezen voor de specialisatie Overheid of Bedrijf. Kies je voor de specialisatie Bedrijf dan word jij een specialist op het gebied van bedrijfsjuridische vraagstukken. Voldoet een onderneming aan de privacyregels? Hoe zit het met aansprakelijkheid? Zijn alle contracten juridisch in orde? Bij de specialisatie Overheid ligt de focus op het overheidswezen en het publieke domein. Onderwerpen als omgevingsrecht, milieurecht en aanbestedingen spelen hier een rol. Je verdiept je bovendien in actuele ontwikkelingen zoals de nieuwe Omgevingswet. Ook ga je in het derde jaar een half jaar op stage.

Jaar 4

In het vierde jaar mag je een half jaar studietijd zelf invullen, bijvoorbeeld door het volgen van een minor of te studeren in het buitenland. Het sluitstuk van de opleiding is je afstudeeropdracht: je voert een toegepast onderzoek uit voor een opdrachtgever. Deze periode biedt volop de mogelijkheid om alvast waardevolle contacten te leggen met potentiële werkgevers. Veel studenten vinden zo hun eerste baan!

Na je studie

Doorstuderen

Na je bacheloropleiding HBO-Rechten kun je verder studeren voor de titel Master of Laws door het volgen van een masteropleiding. Zo kun je ervoor kiezen om een doorstroommaster te volgen op de Hanzehogeschool, zoals onze Master Toegepast Recht. Ook kun je verder studeren aan de juridische faculteit van een universiteit, bijvoorbeeld de Rijksuniversiteit Groningen. 

Studenten van de opleiding HBO-Rechten die doorstuderen, kiezen vaak voor:

 • Master Toegepast Recht, Hanzehogeschool Groningen
 • Master Nederlands Recht (civiel effect), Rijksuniversiteit Groningen

Aan het werk

Na deze vierjarige hbo-opleiding krijg je de graad Bachelor of Laws en kun je aan de slag bij de overheid, het bedrijfsleven of in juridische beroepen van de advocatuur, het notariaat of de rechtbank. Voorbeelden van functies zijn:

 • Juridisch medewerker of adviseur
 • Bedrijfsjurist
 • Privacy officer
 • Medewerker bezwaar en beroep
 • Rechtsbijstandjurist

Toelatingseisen

 • Direct toelaatbaar

Aanmelding & inschrijving

Heb je je definitieve studiekeuze gemaakt, meld je dan vóór 1 mei aan voor de studie via Studielink. Meld je je voor die datum aan dan heb je het zogenaamde toelatingsrecht. Dit betekent dat je het recht hebt om te worden toegelaten tot de studie, mits je voldoet aan de wettelijke toelatingseisen. Daarnaast heeft iedereen die zich aanmeldt voor 1 mei recht op een studiekeuzecheck.

Meld je je ná 1 mei aan, dan is deelname aan de studiekeuzecheck verplicht. Neem je niet deel aan de verplichte studiekeuzecheck, dan kan jouw inschrijving geweigerd worden. Om vanaf het begin van het studiejaar ingeschreven te staan, moet je je uiterlijk vóór 1 september aanmelden.

Studiekeuzecheck

Net als jij willen we graag dat je een studie kiest die bij je past en die je met succes af kunt ronden. Dat succes begint bij het kiezen van de juiste studie. Om te ontdekken of jij matcht met HBO-Rechten, bieden we je de Studiekeuzecheck aan. 

Voor de studiekeuzecheck van HBO-Rechten vul je een online vragenformulier in en vragen we ook naar je motivatie om voor deze studie te kiezen. Bekijk hier aan welke eisen de motivatiebrief moet voldoen. Ook word je geacht deel te nemen aan één van onze meeloopdagen waar je een huiswerkopdracht voor maakt. Op deze pagina lees je meer over de studiekeuzecheck van HBO-Rechten.

Start studie

De studie start in september. Er zijn geen mogelijkheden om in februari te starten met deze opleiding.

Wisselen van studie?

Ben jij onzeker over je studiekeuze en denk je erover om te wisselen van studie? Binnen het economische domein is het mogelijk om te wisselen en daarbij te kiezen tussen andere economiegerichte opleiding. Wil je niet wachten tot volgend jaar voordat je met die studie kunt beginnen? Dan is het switch-programma iets voor jou. Klik hier voor meer informatie. 

Interessegebieden

 • Economie en Management
 • Recht en Bestuur
Aanmelden via studielink