‘Ik was bang dat ik het wetboek van 5985 bladzijden uit mijn hoofd moest leren’

  • Student aan het woord
12-2023 Faye Douwma.png

Faye is tweedejaarsstudent en koos voor HBO-Rechten in Groningen vanwege de combinatie met de opleiding Sociaal Juridische Dienstverlening.

‘Toen ik aan mijn laatste jaar op de havo begon stond ik voor de keuze welke studie ik wilde volgen. Ik had open dagen en meeloopdagen bezocht en uiteindelijk was mijn oog gevallen op HBO-Rechten. Maar waar? Leeuwarden of Groningen? In keuzes maken ben ik nooit goed of gelijk vastberaden geweest, dus ik vond dit erg lastig. Uiteindelijk heb ik gekozen voor Groningen, omdat bij de Hanze de studie HBO-Rechten samengaat met de studie Sociaal Juridische Dienstverlening. Dit sprak mij heel erg aan omdat ik toch nog wat twijfelde en omdat ik het sociale aspect heel erg leuk vind.  

5985 bladzijden
Wat mij goed bevalt aan de opleiding HBO-Rechten is dat je in het begin heel erg wordt ondersteund in een totaal nieuw vakgebied. De opleiding houdt goed rekening met het feit dat je vanaf nul begint. In het begin had ik best veel spanning over hoe het zou lopen en of ik het allemaal wel kon begrijpen en bijhouden. Ik had nog nooit een wetboek gezien. Ik weet nog dat ik in het begin bang was dat je het wetboek van 5985 bladzijden uit je hoofd moest leren. Maar al snel bleek dat dit totaal niet het geval is en je steeds maar met kleine delen van het wetboek aan de slag gaat. Ook mag je het wetboek altijd bij tentamens gebruiken. Achteraf heb ik me dus zorgen om niets gemaakt.

Op dit moment zit ik in tweede jaar van de studie. Ik heb net het blok Jurist in Bestuur afgerond en ben nu bezig met het blok Jurist in Bedrijf. Ik vind dit allebei hele interessante rechtsgebieden, maar mijn voorkeur ligt nu wel bij de overheid en minder bij het bedrijfsleven. Ik vind het heel erg interessant om te weten hoe het er bij de gemeente aan toe gaat; wat er allemaal moet gebeuren voor het aanvragen van een vergunning voor bijvoorbeeld het openen van een horecazaak of het plaatsen van zonnepanelen. Ik verheug me al op mijn stage van volgend jaar, die wil ik het liefst ook binnen het overheidswezen doen.

Mijn tip voor jou 
Twijfel je nog over je studiekeuze meld je dan aan voor een meeloopdag. Dit heeft mij zo erg geholpen! Tijdens zo’n dag ga je aan de slag met een casus zoals je in de echte lessen ook hebt. Je doet een meeloopdag met allemaal mensen die ook interesse hebben in de studie en voor iedereen is het onduidelijk, dus maak je geen zorgen.